Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Голова ХОДА провела зустріч з Послом Албанії в Україні

Голова ХОДА провела зустріч з Послом Албанії в Україні

Юлія Світлична обговорила зі Шпресою Куретою подальше розширення співпраці Харківської області з Албанією. Зокрема, домовилися вирішувати питання відкриття прямого авіасполучення між Харковом та Тираною.

На початку зустрічі голова ХОДА Юлія Світлична відзначила, що Харківщина тісно співпрацює з Албанією вже не перший рік, і це вже дає результати – як у економічній, так і в соціальній сферах.

«З початку цього року експортне постачання зросло в 4 рази. Ми реалізували низку соціальних проектів. Ті надзвичайні враження, які талановиті діти Харківщини привезли з Албанії, нас надихають продовжувати співпрацю в цьому напрямку», - сказала Юлія Світлична.

Вона подякувала Надзвичайному та Повноважному Послу Албанської Республіки в Україні за підтримку в реалізації соціального проекту, в рамках якого 14 дітей з Харківщини (переможці предметних олімпіад, конкурсів МАН та інших інтелектуальних змагань) безкоштовно відпочили на березі моря в Дурресі.

«Звичайно, плануємо продовжувати відносини та розвивати бізнес-активність, - сказала Юлія Світлична. - Бачимо наше співробітництво у сфері ІТ, сільського господарства, а також машинобудування. Звичайно, не можемо обходити сферу освіти та науки».

Пані посол, у свою чергу, подякувала Юлії Світличній за підтримку, надану в організації проведення в Харкові святкування річниці незалежності Албанії та 25-річчя встановлення дипломатичних відносин між Україною та Республікою Албанія. Шпреса Курета відзначила, що останній раз відвідувала Харків під час міжнародного економічного форуму у вересні.

«Це був мій третій візит на форум. Цього разу я прибула з командою людей, які представляють бізнес Албанії. І це тільки підтверджує, що наші відносини просуваються у вірному напрямку, - сказала Надзвичайний та Повноважний Посол Албанської Республіки в Україні. – Я бачу, що є наміри до поглиблення співпраці. Ще одна команда представників албанського бізнесу прибуває в Україну з конкретними намірами про співпрацю. І все це завдяки надзвичайно великій роботі, яка була проведена».

Говорячи про перспективні напрямки співпраці, Шпреса Курета запевнила, що готова й надалі брати участь у реалізації спільних соціальних проектів. Вона наголосила на необхідності розвивати міжрегіональні відносини та розширювати співпрацю у сфері освіти. Зокрема, пані посол запропонувала відкрити центр вивчення албанської мови в одному з вишів Харкова.

«Хотіла б також звернути увагу на те, що ми стаємо ближчими й у туристичній галузі. Для українців Албанія стала одним з популярних туристичних напрямів. З Києва є прямі рейси до Тирани. Було б важливо та дуже добре відкрити прямий рейс до Албанії з Харкова. Це б дало поштовх не тільки у сфері туризму, але й в освіті та бізнесовій галузі. Я знаю, що над цим планом зараз працюють та хотіла б попросити вашої допомоги», - звернулася до голови ХОДА пані посол.

Юлія Світлична запевнила, що в питанні впровадження прямого авіасполучення між Харковом та Тираною, так само як і у відкритті центру вивчення албанської мови в Харкові, з боку ХОДА буде надана вся необхідна підтримка.

Підсумовуючи зустріч, керівник області відзначила, що в її ході були досягнуті домовленості про подальшу співпрацю за низкою напрямків.

«Ми домовилися, що продовжуватимемо співпрацю в науці, освіті, запроваджуватимемо соціальні проекти, щоб мотивувати наукову молодь, а також запроваджуватимемо реабілітаційні програми для медичних потреб, - сказала Юлія Світлична. - Будемо працювати над відкриттям прямого авіасполучення між Харковом та Тираною. Зі свого боку ми надамо всіляку підтримку для того, щоб розвивати бізнес-активність, щоб якомога більше людей вкладали кошти в Харківську область, тим самим розвиваючи виробництво. А від цього залежить і соціальний розвиток нашого регіону».

Більше фото