Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Обласний штаб мобільного реагування на випадки порушень прав землевласників розглянув 8 звернень

Обласний штаб мобільного реагування на випадки порушень прав землевласників розглянув 8 звернень

Під час засідання 8 листопада підбили підсумки роботи за минулий тиждень, а також розглянули хід вирішення питань, які були порушені на попередніх засіданнях.

Засідання штабу проходило під керівництвом заступника голови ХОДА Олександра Скакуна. За його даними, з початку роботи оперативного штабу сюди надійшло 93 звернення. Зараз відпрацювали 85 звернень, ще 8 - у роботі.

На початку засідання члени штабу доповіли Олександру Скакуну про виконану роботу. Землевпорядники, правоохоронці, фахівці ХОДА та представники органів юстиції минулого тижня розглянули звернення громадян та керівників сільськогосподарських підприємств з Богодухівського, Дергачівського, Сахновщинського та Зміївського районів. Деякі звернення були передані на розгляд до органів слідства, інші земельні суперечки запропоновано вирішувати в суді.

Окрему увагу в ході засідання приділили ситуації, яка склалася в Сахновщинському районі. Тут група пайовиків вирішила розірвати договір з сільгосппідприємством, яке орендувало їхні паї, але, за словами заявників, це не вдається зробити, бо попри завершення термінів оренди набрали чинності додаткові угоди. Для розгляду конфліктної ситуації на засідання запросили голову Сахновщинської РДА Івана Котулу й главу фермерського господарства, якому пайовики готові надати землю для обробки.

Вислухавши всі аргументи сторін, Олександр Скакун попросив учасників конфлікту продовжувати розгляд питання в судовому порядку, не вдаючись до блокування роботи підприємства. Посередницьку допомогу в конфлікті обіцяв надати глава РДА.

Нагадаємо, штаб був створений розпорядженням голови ХОДА Юлії Світличної. Головною метою його діяльності є забезпечення захисту аграріїв від спроб рейдерських захоплень земель і зібраного врожаю, швидке й ефективне реагування на будь-які незаконні дії із захоплення майна аграріїв. Штаб не заміщає діяльність відповідних органів у фіскальній частині або рішення судів.

До складу штабу входять представники силових структур області, громадських організацій, які об'єднують власників землі, фахівці Департаменту АПР ХОДА, фіскальної служби і Держгеокадастру області.

Телефони «гарячої лінії» оперативного штабу мобільного реагування на випадки порушень прав землевласників і землекористувачів: (057) 705-01-59, (066) 339-10-58.