Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині у 2018 році було відремонтовано понад 200 будинків культури і творчості

На Харківщині у 2018 році було відремонтовано понад 200 будинків культури і творчості

Про це під час брифінгу 30 жовтня повідомив заступник голови ХОДА Анатолій Бабічев.

«Харківська облдержадміністрація робить багато для того, щоб сфера культури та мистецтва отримала нове дихання. Будинкам культури у сільській місцевості довгий час не приділялася належна увага: ніхто не вкладав у них гроші, все приходило в занепад. Мені дуже приємно відзначити, що за останній рік було відремонтовано понад 200 сільських будинків культури і творчості. По деяких об’єктах провели капітальні ремонти, по деяких – поточні. Заклади перебували в різному стані. У деяких навіть не було опалення, в деяких протікав дах, не було жодних умов, щоб там займатися. Ми підійшли серйозно до цієї ситуації. Працювати є ще багато над чим, але багато чого було вже зроблено», - сказав Анатолій Бабічев. 

Як приклад, він навів Барвінківський будинок культури, який реконструювали повністю, відновлено заклади в Сахновщинському, Коломацькому, Кегичівському районах тощо. 

Говорячи про заклади культури обласного та державного рівня, заступник голови ХОДА відзначив, що всім театральним і концертним установам надається підтримка з обласного бюджету.

«Цього року майже кожна театральна установа обласної власності отримала фінансову підтримку на проведення певних видів ремонтних робіт. Зокрема, це ремонт дахів, заміна вікон, енергоощадні технології. Так, у театрі музкомедії замінили крісла в глядацькій залі. Роботу будемо проводити й надалі», - розповів Анатолій Бабічев.

Він нагадав що наймасштабніший проект, який реалізується в області у сфері культури, - це будівництво філармонії. 

«Вже відкрито найкращу в Україні органну залу, зараз тривають роботи у великій залі філармонії. Я впевнений, що вже незабаром ми зможемо милуватися новою театрально-концертною залою», - сказав Анатолій Бабічев.

На проведення певних видів ремонтних робіт вперше за багато років отримали кошти й комунальні заклади вищої освіти I-II рівня акредитації (художні, музичні училища, коледж мистецтв). Також розпочато програму оновлення музичних інструментів.

«На це потрібні дуже серйозні кошти. Але ми продовжуватимемо опікуватися цим питанням, - підкреслив Анатолій Бабічев. – Ми приділяємо увагу розвитку сфери культури. Хотілося б більшого, але поступово, за декілька років ми зможемо майже повністю оновити матеріально-технічну базу». 

Також заступник голови ХОДА повідомив, що за ініціативи керівника області Юлії Світличної будуть оновлюватися музейні експозиції. 

«Спільно з громадською організацією в Художньому музеї ми організували новий вид екскурсій з сурдоперекладом для людей з вадами слуху, - сказав Анатолій Бабічев. – Оновлюється експозиція в Історичному музеї. Дуже багато питань було з бібліотечним фондом. Вперше за багато років виділені кошти на оновлення книжкового фонду в бібліотеках області».

Також заступник голови ХОДА зазначив, що Рада з патріотичного виховання ХОДА активно працює у напрямку створення музеїв, у тому числі і при школах, саме з тематики ООС.

«Дуже приємно, що завдяки громадським діячам разом з професійними фотохудожниками у Чугуєві було відкрито чудовий музей. Відгуки дуже позитивні про цей заклад, - розповів Анатолій Бабічев. – Ми проводимо роботу для того, щоб якомога більше подібних закладів або просто куточків було в усіх навчальних закладах Харківської області. Безумовно, найближчим часом ми проведемо семінар за участю музейних спеціалістів стосовно створення загальної концепції наповнення подібних закладів. Але, звісно, в кожної школи повинна бути своя особливість».