Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Оскільському психоневрологічному інтернаті відкрили сучасні майстерні та спортзалу

В Оскільському психоневрологічному інтернаті відкрили сучасні майстерні та спортзалу

З результатами робіт, проведених у закладі, ознайомився заступник голови ХОДА Михайло Черняк.

Він відзначив, що облдержадміністрація активно співпрацює з іноземними партнерами, зокрема - Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ). Так, у рамках проекту «Розвиток соціальної інфраструктури у зв’язку зі збільшенням кількості ВПО» на реконструкцію, ремонт приміщень інтернату, а також забезпечення закладу обладнанням було залучено 22 млн грн від міжнародних партнерів. Крім того, коштом обласного бюджету в закладі провели ремонт системи водозабезпечення із заміною водонапірної башти, капремонт актової зали із заміною покрівлі, упорядкування території. Наразі ще тривають роботи з монтажу пожежної сигналізації, а в майбутньому коштом обласного бюджету капітально відремонтують корпус ліжкових хворих.

«Зараз ситуація в сфері соцзахисту змінюється кардинально – виділяються кошти не просто на підтримку соціальних закладів, а на їхній розвиток, - підкреслив Михайло Черняк. – Усі ці позитивні зміни відбуваються завдяки підтримці голови облдержадміністрації Юлії Світличної. Ми бачимо, що створюються гідні умови життя для підопічних інтернатів, робляться ремонти приміщень, покращується якість харчування, з’являються нові меблі та автотранспорт. Ми й надалі покращуватимемо стандарти якості забезпечення соціальної сфери та продовжимо співпрацю в цьому напрямку з міжнародними партнерами».

За словами директора установи Марини Моросовської, завдяки співпраці ХОДА та GIZ наразі якість проживання вихованців закладу значно покращилася.

«За 2,5 роки співпраці з німецькими партнерами були замінені всі вікна, балконні та вхідні двері інтернату, реконструйовано 2-й поверх, де проживають люди з особливими потребами, й, як завершення спільного проекту, – сьогодні відкрито майстерні та тренажерна зала», - відзначила Марина Моросовська.

Вона презентувала гостям закладу нові зали майстерень.

«У майстерні-кухні наші підопічні отримають навички приготування їжі, адже ці люди не назавжди знаходяться тут й мають змогу себе реалізувати за межами закладу. У творчій майстерні створені комфортні умови для занять. Наше ноу-хау – це гончарна майстерня. Вона запрацює, коли наші фахівці пройдуть відповідне навчання. Оздоровчо-спортивна зала забезпечена спеціальними тренажерами, що пристосовані до людей з особливими потребами», - відзначила директор закладу.

Менеджер проекту GIZ «Розвиток соціальної інфраструктури у зв’язку зі збільшенням кількості ВПО» Рене фон Прондцінскі відзначив ефективну співпрацю з Харківською облдержадміністрацією.

«Дякуємо обласній адміністрації за співучасть у проекті. За цей час ми побудували не тільки нові об’єкти, але й партнерські стосунки між нами. Хочу відзначити, що ми реалізуємо ще чимало проектів спільно з Департаментом соціального захисту населення ХОДА», - сказав представник GIZ.