Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На будівництві нового Дергачівського полігону ТПВ виконали 70% земляних робіт

На будівництві нового Дергачівського полігону ТПВ виконали 70% земляних робіт

Про хід будівництва сучасного комплексу з перероблення відходів повідомив директор Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури ХОДА Сергій Магдисюк.

Так, згідно з проектом, до кінця 2019 року тут буде побудовано лінію сортування для роздільно-зібраних та змішаних відходів, сучасний полігон ТПВ, який буде відповідати вимогам українського та європейського природоохоронного законодавства. Крім того, на закритому, наявному та новому полігонах ТПВ буде налагоджено систему збирання полігонного газу, завдяки чому буде вироблятися електроенергія.

За словами Сергія Магдисюка, на сьогодні вже виконано близько 70% земляних робіт із загального обсягу 834 тис. куб. м та проводяться роботи з влаштування захисного екрана на дні і схилах полігону.

«Також готуються фундаменти під будівлі та обладнання. Сюди вже доставлено близько 50% обладнання лінії сортування, - уточнив директор департаменту. – Хід будівництва знаходиться на контролі голови ХОДА Юлії Світличної. Це буде найсучасніший в Україні полігон ТПВ, де планують як роздільне збирання відходів, так і їх сортування для подальшого перероблення. Враховуючи можливості видобутку газу та вироблення електроенергії (прогнозоване виробництво електроенергії - 2 мВт/год.) – комплекс буде самоокупний». 

Як зазначив інженер муніципальної компанії поводження з відходами Юрій Суярко, потужність сортувальної лінії комплексу складає 80 тис. тонн несортованого і 40 тис. тонн - сортованого сміття на рік.

«Тут будуть відбирати пластик, папір, залишки будівельних матеріалів, скло. Речовини, які неможливо надалі використовувати, будуть потрапляти на новий полігон», - зазначив Юрій Суярко.

Він також повідомив, що розмір нового полігону, що знаходиться поруч із сортувальною лінією, - близько 13 га.

«Він розділений на 4 карти, 2 з яких ми плануємо ввести в експлуатацію до кінця року, 2 інших разом із заводом зі сортування сміття відкриємо наприкінці наступного року», - сказав інженер муніципальної компанії поводження з відходами.

Наразі, за словами в.о заступника директора по технічній частині будівництва комплексу Олександра Панченка, на картах нового полігону проводиться монтаж системи збирання фільтрату, для облаштування захисного екрана полігону доставлено 90% матеріалів.

Як відзначають фахівці, завдяки спеціальній геомембрані та фільтрувального шару щебеню, шкідливі речовини зі сміття не потраплять до ґрунтових вод. Натомість фільтрат буде видалятися до системи каналізації й очищатися.

По завершенню будівництва комплексу тут буде постійно працювати близько ста робітників. На нині діючому полігоні ТПВ буде проведено рекультивацію.

Довідка. Будівництво комплексу з перероблення твердих побутових відходів здійснюється в рамках спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку інвестиційного проекту «Розвиток міської інфраструктури – 2».

Контракт генерального підряду на будівництво комплексу підписаний з консорціумом польських фірм у розділі VEKTO Sp.z.o.o. Сума контракту -  майже 27 млн доларів США. Підрядника визначено за підсумками міжнародних конкурсних торгів. Технічний нагляд за проведенням будівельних робіт здійснює фірма Kocks Consult Gmbh (Німеччина).