Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У ХОДА обговорили питання забезпечення права на пільговий проїзд окремих категорій громадян

У ХОДА обговорили питання забезпечення права на пільговий проїзд окремих категорій громадян

Питання розглядали під час селекторної наради 31 серпня, яку провів заступник голови ХОДА Михайло Черняк.

За даними, озвученими в ході засідання директором Департаменту соціального захисту населення Юрієм Шпарагою, наразі на обліку перебуває понад 480 тисяч жителів області, які відповідно до закону мають право на пільговий проїзд. Він також нагадав, що згідно з розпорядженням голови ХОДА розмір щомісячної готівкової виплати для окремих категорій населення, які мають право на пільги з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах, складає 130 гривень.

«На практиці поїздка пільговика міжміським маршрутом буде виглядати таким чином. Громадянин, який має право на пільгу, приходить у касу, його прізвище та номер посвідчення друкується на квитку. Потім протягом бюджетного року громадянин має право передати ці квитки в управління соціального захисту населення і отримати стовідсоткове відшкодування пільгового перевезення на свою банківську картку», - пояснив Юрій Шпарага.

За його словами, сьогодні у Куп’янському та Балаклійському районах вже є можливість проведення розрахунків з перевізниками на підставі проїзних талонів, які видаються пільговикам для проїзду на автомобільному транспорті внутрішньо районних маршрутів. Повністю в області система запрацює з наступного року.

До кінця 2018-го в області буде збережено систему розрахунків у безготівковій формі. Для цього в усіх районах області затверджені видатки на відшкодування витрат перевізникам за безоплатне перевезення окремих громадян автомобільним і залізничним транспортом на загальну суму 30 млн грн.

Михайло Черняк поставив завдання керівникам районів та громад активізувати роботу щодо забезпечення пільгового проїзду.

«Необхідно врегулювати усі спірні питання щодо роботи механізму компенсації проїзду, люди не повинні відчувати проблеми та незручності», - сказав Михайло Черняк.