Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Обласний штаб мобільного реагування на випадки порушень прав землевласників розглянув 7 звернень

Обласний штаб мобільного реагування на випадки порушень прав землевласників розглянув 7 звернень

Під час засідання 13 липня підбили підсумки роботи за минулий тиждень, а також розглянули хід вирішення питань, які були порушені на попередніх засіданнях.

Так, з початку роботи оперативного штабу мобільного реагування на випадки порушень прав землевласників і землекористувачів розглянуто 59 звернень (у тому числі звернення, що надійшли на телефон «гарячої лінії»). Наразі оперативним штабом відпрацьовано 52 звернення. На опрацюванні знаходяться 7 звернень.

На початку засідання члени штабу доповіли його керівнику, першому заступнику голови ХОДА Марку Беккеру, про проведену роботу. Землевпорядники, правоохоронці, фахівці ХОДА та представники органів юстиції на минулому тижні відпрацьовували звернення громадян та керівників сільгосппідприємств з Краснокутського, Сахновщинського, Зачепилівського районів та міста Харків. Деякі звернення були передані на розгляд до органів розслідування, інші земельні спори запропоновано вирішувати в суді.

Так, певна кількість звернень надійшла від жителів Сахновщинського району. Мешканці села Дубові Гряди надіслали колективне звернення стосовно недопущення порушення прав землекористувачів. На засідання оперативного штабу запросили голову Дубовогрядської сільської ради Віру Небогу, а також місцевих жителів. Вони пояснили, що через те, що мешканці не оформили свого часу документи, які б підтверджували їхні права на користування землею, дехто з селян залишився без земельних ділянок.

Марк Беккер доручив відповідальним особам, зокрема, керівнику ГУ Держгеокадастру в області детально розглянути звернення громадян та перевірити законність наданих відмов у користуванні ділянками.

Ще одне звернення з Сахновщинського району стосувалося виборів пайщиками голови сільськогосподарського виробничого кооперативу. Частина учасників заходу вважає, що вибори проходили з порушенням, та висловлює незгоду з обранням та діями нового голови. Марк Беккер закликав землевласників дотримуватися статуту СВК та дав доручення правоохоронним органам розібратися в спірній ситуації та виявити можливі порушення процедури обрання керівника.

«Звертаюсь до усіх членів СВК та закликаю до об’єднання в період жнив. Спір щодо власника не повинен вплинути на якість збирання врожаю», - сказав Марк Беккер.

Під час засідання штабу розглянули колективне звернення від власників земельних ділянок Сахновщинського району, які також не змогли дійти згоди з керівником сільгосппідприємства щодо продовження з ним співпраці. Перший заступник голови ХОДА взяв вирішення ситуації під контроль та закликав сторони конфлікту до активного діалогу.

Крім того, було розглянуте звернення колишнього керівника одного з виробничих підприємств Краснокутського району. За його словами, зміна власника відбулась незаконно. Марк Беккер дав доручення правоохоронцям негайно вивчити ситуацію та перевірити законність дій посадових осіб, що причетні до оформлення документів щодо зміни власника.   

Нагадаємо, штаб був створений розпорядженням голови ХОДА Юлії Світличної. Головною метою його діяльності є забезпечення захисту аграріїв від спроб рейдерських захоплень земель і зібраного врожаю, швидке й ефективне реагування на будь-які незаконні дії щодо захоплення майна аграріїв. Штаб не заміщає діяльність відповідних органів у фіскальній частині або рішення судів.

До складу штабу входять представники силових структур області, громадських організацій, які об'єднують власників землі, фахівці Департаменту АПР ХОДА, фіскальної служби та Держгеокадастру області.

Телефони «гарячої лінії» оперативного штабу мобільного реагування на випадки порушень прав землевласників і землекористувачів: (057) 705-01-59, (066) 339-10-58.