Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині виявили 14 об’єктів культурної спадщини та поселення доби бронзи

На Харківщині виявили 14 об’єктів культурної спадщини та поселення доби бронзи

У регіоні стартувала планова інвентаризація об’єктів культурної спадщини.

Упродовж квітня та травня 2018 року фахівці ОКЗ «Харківський науково-методичний центр охорони культурної спадщини» за підтримки Управління культури та туризму ХОДА провели планову інвентаризацію об’єктів культурної спадщини у Великобурлуцькому та Дергачівському районах.

«У Великобурлуцькому районі в ході перевірки обстежили 165 курганів та 4 багатошарові поселення, виявили одне поселення доби бронзи, - розповіли в Управлінні культури та туризму. - Під час дослідження також встановлено факт помилкового внесення до Переліку об’єктів археологічної спадщини більшої частини курганів біля села Середній Бурлук, а саме 114 одиниць, що виявились складним геологічним утворенням рельєфу».

У Дергачівському районі спеціалісти обстежили 64 пам’ятки історії та 1 пам’ятку монументального мистецтва.

«У ході інвентаризації виявили 14 об’єктів культурної спадщини, серед яких - 2 пам’ятники та 12 братських та поодиноких могил часів Другої світової війни. Додатково зафіксовано 5 пам’яток архітектури, які в майбутньому можуть отримати статус комплексних об’єктів як архітектури, так і історії», - розповіли в Управлінні.

За результатами інвентаризації розпочато науково-дослідну роботу фахівцями ОКЗ «Харківський науково-методичний центр охорони культурної спадщини». Спеціалісти підготують відповідну облікову документацію, щоб внести об’єкти до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.