Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У регіоні вивчають можливість встановлення електронних приладів обліку пасажирів у транспорті

У регіоні вивчають можливість встановлення електронних приладів обліку пасажирів у транспорті

Питання, пов'язані з компенсацією проїзду пільгових категорій пасажирів, обговорили в ході наради керівництва ХОДА з перевізниками 30 травня.

Нарада пройшла під головуванням першого заступника голови ХОДА Марка Беккера.

Він зазначив, що на даний момент в області діє 211 приміських і міжміських маршрутів, на яких працює майже 500 автобусів. Договори про перевезення укладені з 35 суб'єктами господарювання.

«На даний момент в області налічується близько 691 тис. жителів пільгових категорій. Це 43% усього населення регіону. Сьогодні обласною державною адміністрацією прийнято низку документів, спрямованих на гарантування оплати проїзду цих громадян. Зокрема, готується розпорядження про щомісячну готівкову виплату в 130 грн на місяць на людину для проїзду», - розповів Марк Беккер.

При цьому розглядаються і інші механізми забезпечення пільгового проїзду.

За словами директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрія Шпараги, крім монетизації, вивчається можливість встановлення в автобусах терміналів, які будуть фіксувати кількість пасажирів, у тому числі пільгового контингенту. Місцева влада укладатиме договори з перевізниками - і компенсуватиме їх витрати на пільговиків за фактом проїзду. Прилади обліку і проїзні картки будуть купувати коштом місцевих бюджетів.

Що стосується міжміських перевезень, пропонується, що пасажир повинен буде оплатити квиток у касі автовокзалу, після чого пред'явити його в органах захисту населення для відшкодування витрат.

«Ми повинні знайти оптимальне вирішення цього питання спільно з перевізниками, - підкреслив у ході наради Марк Беккер. - Глава області Юлія Світлична поставила задачу забезпечити безоплатний проїзд у транспорті для всіх, хто має на це право. Але при цьому перевізники не повинні страждати, місцеві бюджети повинні компенсувати їх витрати. З огляду на успішну реалізацію фінансової децентралізації в області, у них достатньо коштів для цього».

Марк Беккер запропонував перевізникам підготувати свої пропозиції щодо пільгових перевезень. Вони обов'язково будуть враховані при прийнятті остаточного рішення щодо механізму компенсації пільг на проїзд в області.