Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Австрійський бізнес почуває себе в Україні комфортно – зустріч Президентів України та Австрії

Австрійський бізнес почуває себе в Україні комфортно – зустріч Президентів України та Австрії

«Для мене велика честь вітати сьогодні у Києві щирого друга України. Сьогодні ми поглибили довірливий двосторонній діалог, який ще нещодавно ми мали нагоду розпочати у Відні»,  - наголосив Президент України Петро Порошенко під час спільного брифінгу для журналістів з Федеральним Президентом Республіки Австрія Александером Ван дер Белленом за підсумками переговорів.

Глава Української держави наголосив, що інтенсивність політичного діалогу за місяць, що минув, «є найкращою ілюстрацією активного розвитку взаємовигідного партнерства між нашими державами, між Урядом, між українським та австрійським Президентами».

«Фундамент нашого партнерства добре підкріплений й економічними показниками», - підкреслив Петро Порошенко. Він зазначив, що за 2017 рік торговельний оборот між нашими країнами зріс на 18,5 %, сягнувши 1,2 мільярда доларів США. В той же час український експорт до Австрії зріс на 48%.

Президент зазначив, що це є результатом вступу в дію Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом та привітав українських підприємців, які освоїли європейські стандарти та відкрили для себе дуже важливий ринок.

Глава держави також відзначив, що Австрія досить вагомо присутня економічно в Україні та нагадав, що австрійські фінансові установи були серед піонерів у сфері банківських і страхових послуг в Україні і «сьогодні є найбільшими іноземними банківським та страховими інституціями».

«Зараз, в умовах дії режиму вільної торгівлі з ЄС та здійснених реформаторських кроків, в нашій країні відкриваються принципово нові можливості для інвесторів. Сьогодні на наших переговорах ми з паном Федеральним президентом з приємністю відзначили, що австрійський бізнес почуває себе в Україні дуже комфортно», - наголосив Петро Порошенко та відзначив, що «це дуже добра характерника наскільки змінюється інвестиційний клімат і інвестиційне середовище в нашій державі».

Глава держави зазначив, що сьогодні Україну відвідує потужна делегація поважних представників ділових та бізнесових кіл, яка супроводжує Президента Ван дер Беллена – керівники близько сорока австрійських підприємств, які зацікавлені у співпраці з українськими партнерами.

Президенти України та Австрії також візьмуть участь у роботі українсько-австрійського бізнес форуму, який сьогодні відкриває свою роботу в Києві.

Президент нагадав, що за оцінками міжнародних фінансових організацій, Світового банку, інвесторів за останні 3,5 роки в Україні зроблено набагато більше у сприянні інвестиційному клімату, ніж за 25 попередніх років. «З 2012-2013 років, коли Україна знаходилася на 153 сходинці Doing business, ми зробили найбільший в світі прогрес. І за підсумками 2016-2017 років ми займаємо 76 місце. Але мене це категорично не задовольняє, і я ставлю завдання, щоби продовжити покращення інвестиційного клімату», - підкреслив Петро Порошенко.

Він нагадав про низку заходів, які були здійснені задля поліпшення інвестиційного клімату в країні: покращення процедури державних закупівель; проведення децентралізації, яка знищує базу для корупції і спрощує доступ інвесторів; автоматизацію компенсації податку на додану вартість тощо. За його словами, також поліпшенню інвестклімату сприяв початок роботи Угоди про поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі.

«Мені приємно, що зараз ми спостерігаємо різке зростання прямих іноземних інвестицій, величезну зацікавленість інвесторів в інвестиції в Україну і зараз ми будемо робити все можливе, в тому числі і цього року для того, щоби продовжувати реформи в країні», - наголосив Президент. Серед таких він назвав і запровадження абсолютно нових правил приватизації, Закон про які Глава держави підписав кілька днів тому.

 Федеральний Президент Республіки Австрія Александер Ван дер Беллен, в свою чергу, зауважив, що відносини двох країн мають тривалу історію. Він нагадав, що Австрія була однією з перших держав, яка визнала Україну після оголошення незалежності, і відкрила у Києві своє посольство. «Наші двосторонні відносини в політичному, економічному і культурному плані хороші, і вони користуються взаємною повагою», - зазначив він.

За його словами, Австрія є одним з найбільших інвесторів в Україні, зокрема австрійські інвестори створили понад 30 тис. робочих місць в Україні. Президент Австрії зауважив, що під час візиту до України він візьме участь у двох економічних форумах – у Києві та Львові. За його словами, делегація включає багато представників австрійського бізнесу. «При підготовці візиту ми з'ясували, що є дуже велика зацікавленість австрійських підприємств в Україні. Економіка України зростає і це пов’язано із тим, що економічні показники України протягом останніх двох років набагато покращилися. І криза вже минула», - зазначив Александер Ван дер Беллен, додавши, що в політичному плані протягом останніх двох років також відбулося дуже багато позитивних змін.

Президент Австрії відзначив також зростання показників експорту і імпорту між двома країнами, зокрема протягом останніх двох років австрійський імпорт з України подвоївся і зріс більше, ніж австрійський експорт в Україну.

Президент Австрії висловив повагу Україні за її європейську спрямованість в рамках Східного партнерства. «Думаю, що Австрія так само як і більшість країн ЄС бажають і зацікавлені в тому, щоб Україна була не тільки політично стабільна, але і щоб в економічному плані розвивалася і робила подальший прогрес в цьому плані», - сказав  Александер Ван дер Беллен. За його словами, цьому сприяє лібералізація візового режиму та Угода про асоціацію. Водночас, він відзначив важливість подальших реформ, щоб використати в повній мірі переваги Угоди про асоціацію, зокрема подальших заходів у галузі боротьби з корупцією.