Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Марк Беккер провів зустріч із заступником Міністра аграрної політики та продовольства України

Марк Беккер провів зустріч із заступником Міністра аграрної політики та продовольства України

Під час зустрічі обговорили питання державної підтримки аграрного бізнесу та перспективи розвитку в сільській місцевості.

Перший заступник голови ХОДА Марк Беккер підкреслив, що розбудова аграрного бізнесу – це один з пріоритетів стратегії розвитку Харківської області.

«Система підтримки фермерства дозволить дати новий імпульс розвитку галузі сільського господарства на конкурентній основі. Головне завдання на найближчий час – це створення необхідних правових та фінансових умов для розвитку фермерських господарств та кооперативів, а також поліпшення їх матеріально-технічного стану», - сказав Марк Беккер.

Крім того, Марк Беккер поінформував заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Віктора Шеремету про розвиток агропромислового сектору регіону. Він відзначив, що виробничу діяльність в області здійснюють 2 тисячі сільськогосподарських підприємств різних форм власності та господарювання, в тому числі 1,3 тисячі фермерських господарств. Разом сільськогосподарськими підприємствами області, включаючи фермерські господарства, виробляється 57% всієї валової продукції сільського господарства, решта 43% - господарствами населення.

«З кожним роком потенціал сільського господарства області зміцнюється та дозволяє не тільки забезпечити потреби внутрішнього ринку, а й експортувати значні обсяги продукції. Так, з 2017 року експорт продукції АПК склав майже 552,7 млн доларів США та збільшився в порівнянні з попереднім роком на 21,5%. Частка продукції АПК у загальному обсязі зовнішньої торгівлі займає 46,4%», - відмітив перший заступник голови ХОДА.

Відзначили й здобутки по залученню капітальних інвестицій в сільське господарство Харківської області - за минулий рік вони збільшились на 27% і склали 2,6 млрд грн.

Директор Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Олександр Нездюр навів дані щодо технічного та технологічного переоснащення агропромислового виробництва. В минулому році було придбано 1222 одиниці сільськогосподарської техніки на загальну суму 1,9 млрд грн, що на 9,4 % більше, ніж у 2016-му. Також у 2017 році почав активно працювати Харківський тракторний завод, який випустив майже 700 тракторів, що дало змогу сільгосптоваровиробникам скористатися державною підтримкою для здешевлення техніки. 

Говорячи про результати, яких було досягнуто в окремих сферах, Марк Беккер відзначив, що аграрії регіону отримали в 2017 році найбільший в історії області врожай пшениці - 2,2 млн тонн (цей результат став 2-м в Україні). Позитивні тенденції також відзначаються в молочному скотарстві та яєчному птахівництві. Наприклад, обсяги виробництва молока зросли на 1,2% за рік.

«У минулому році впроваджувались інвестиційні проекти в галузі тваринництва. Загальна сума інвестицій склала майже 200 млн гривень. Значна увага приділялась підвищенню рівня заробітної плати. Це дало змогу збільшити її на 45,5%. Досягнуто позитивних змін і у орендних відносинах. Виплата за 1 гектар орендованої землі збільшилась на 31,7%. Це дало змогу збільшити сплату податків у місцеві бюджети. Успіхи в сільському господарстві дозволили збільшити виробництво продуктів харчування на 3,8%», - відзначив Марк Беккер.

Також під час зустрічі були обговорені проблемні питання, наприклад, впровадження заходів щодо ліквідації збудника африканської чуми свиней у регіоні.

На завершення зустрічі Віктор Шеремета подякував першому заступнику голови ХОДА за плідну роботу, спрямовану на розвиток агропромислового сектору Харківської області.