Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У першому обласному конкурсі «Найкращий молодий науковець Харківщини» взяли участь 80 чоловік

У першому обласному конкурсі «Найкращий молодий науковець Харківщини» взяли участь 80 чоловік

Проміжні підсумки конкурсу та організаційні питання розглянули 1 лютого під час засідання організаційного комітету, яке пройшло під керівництвом заступника голови ХОДА Анатолія Бабічева.

Він нагадав, що конкурс був започаткований у 2017 році відповідно до розпорядження голови ХОДА Юлії Світличної.

«Розвиток вітчизняної науки, зміцнення наукової бази відповідно до європейських норм та створення гідних умов для наших вчених - це завдання, які ставить Президент Петро Порошенко. Ми на Харківщині, яка є студентським та науковим центром країни, як ніхто, розуміємо важливість виконання цих задач. Голова ХОДА Юлія Світлична особисто опікується цим питанням та вважає підтримку та заохочення молодих науковців важливою складовою розвитку науки та запровадження її досягнень у життя», - зауважив Анатолій Бабічев.

Конкурс серед молодих науковців проводиться за 6 напрямами: «Фундаментальні наукові дослідження з найбільш важливих проблем розвитку науково-технічного, соціально-економічного, суспільно-політичного, людського потенціалу для забезпечення конкурентоспроможності України у світі сталого розвитку суспільства і держави», «Наука про життя, нові технології профілактики та лікування найпоширеніших хвороб», «Інформаційні та комунікаційні технології», «Енергетика та енергоефективність», «Раціональне природокористування», «Нові речовини і матеріали».

У 2017 році в ньому взяли участь 80 вчених з 24 вищих навчальних закладів та 8 наукових установ.

Найбільша кількість конкурсних робіт була подана за напрямами «Фундаментальні наукові дослідження з найбільш важливих проблем розвитку науково-технічного, соціально-економічного, суспільно-політичного, людського потенціалу для забезпечення конкурентоспроможності України у світі сталого розвитку суспільства і держави» (23) та «Наука про життя, нові технології профілактики та лікування найпоширеніших хвороб» (24 роботи).

Як зауважив у ході наради заступник директора Департаменту науки і освіти ХОДА Олександр Труш, згідно з умовами конкурсу у кожному з шести напрямків має бути визначений один переможець. Але на конкурс було подано велику кількість важливих та ґрунтовних робіт, тому члени організаційного комітету дійшли згоди стосовно того, що кількість переможців може бути збільшена до 10.

Також у ході засідання члени оргкомітету обговорили питання можливості реалізації проектів, запропонованих переможцями конкурсу. Анатолій Бабічев зауважив, що обласна адміністрація зацікавлена у запровадженні прогресивних розробок у виробництві, адже це сприятиме розвитку економіки області. Тому така можливість буде вивчена.