Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Підприємства області оштрафували на 5 млн грн за нелегальних працівників

Підприємства області оштрафували на 5 млн грн за нелегальних працівників

Стан легалізації «тіньової» зайнятості в регіоні обговорили під час чергового засідання профільної робочої групи.

Засідання пройшло під головуванням директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрія Шпараги.

За його інформацією, з початку року в районах та містах області проведено понад 330 засідань відповідних робочих груп, на яких заслухано понад 2,5 тисячі роботодавців, які виплачували заробітну плату меншу за мінімальну. Проведено понад 700 семінарів та нарад з питань легалізації робочих місць та доходів, забезпечення мінімального рівня заробітної плати, в яких взяли участь понад 7,4 тисячі роботодавців області.

«За результатами проведеної з початку року роботи в області виявлено 889 «тіньових» робочих місць, з них легалізовано 753, - повідомив Юрій Шпарага. - Середньомісячна заробітна плата в області за січень-жовтень поточного року склала 6085 грн та зросла до відповідного періоду минулого року на 40,9%».

За інформацією Головного управління Держпраці у Харківській області, протягом січня-жовтня поточного року на підприємствах регіону виявлено 135 працівників, яких було допущено до роботи без оформлення трудового договору. Сума штрафних санкцій, накладених на підприємства, які використовували «тіньові» місця, склала понад 5 млн грн.

Представники Головного управління ДФС у Харківській області повідомили, що мораторій щодо проведення перевірок знято. Органами Державної фіскальної служби проведено порівняльний аналіз відповідності доходів платників податків та використання ними робочої сили. За результатами аналізу розпочато застосування фіскальних методів впливу, перш за все - до роботодавців, що виплачують заробітну плату «в конвертах». Завдяки вжитим заходам протягом січня-жовтня 2017 року до бюджету додатково надійшло понад 625 тис. грн податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску.

Також на засіданні розглянули проект угоди про співпрацю з детінізації трудових відносин та прийняли рішення щодо її підписання.