Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У будинку культури села Підлиман реконструювали систему опалення та замінили вікна

У будинку культури села Підлиман реконструювали систему опалення та замінили вікна

З ходом робіт на об’єктах інфраструктури Підлиманської ОТГ ознайомився перший заступник голови ХОДА Марк Беккер.

Під час робочої поїздки в Борівський район він відвідав Підлиманську школу, де триває реконструкція, та сільський клуб, у якому було проведено роботи з енергозаощадження.

У Підлиманському сільському будинку культури займаються 72 дитини, а також проводять репетиції дорослі творчі колективи. Тут діють 11 гуртків художньої самодіяльності, з яких 7 – дитячі. Співробітники закладу культури відзначають: питання тепла в приміщенні багато років було одним з найгостріших. Але його вирішення потребувало фінансування, яке є занадто великим для місцевого бюджету. Вирішити питання вдалося завдяки спільним зусиллям всіх рівнів влади.

«Ми виграли обласний конкурс міні-проектів «Разом - у майбутнє», на 200 тисяч гривень (100 з яких – з обласного бюджету) придбали елементи опалення (батареї) та твердопаливний котел. Також з державного бюджету в рамках проекту «Тепло - талановитим дітям» отримали кошти на заміну системи опалення та вставили нові енергоощадні вікна», - розповів голова Підлиманської сільради Олександр Калінін.

Він відзначив: капітального ремонту клуб не бачив багато років. Робили тільки косметичний.

«Опалення було старе – газові котли не могли нагріти, понад 4 градусів тепла взимку не давали, дітлахам було холодно. І концерти пару років було важко проводити», - відзначив голова сільради.

Тепер у клубі налаштовані збільшувати кількість гуртків та розвиватися.

«На днях почав працювати гурток для маленьких діточок – дошкільняток, вони танцюють та співають, - розповіла директор Підлиманського БК Юлія Труш. - Дуже хочеться створити клуби за інтересами. Раніше все впиралося в те, що будинок культури слабо опалювався, а тепер можемо будувати плани на майбутнє».

Марк Беккер відзначив, що для розвитку клубу потрібно оновити обладнання – зокрема, щоб мати змогу демонструвати тут кінофільми для дітей. Перший заступник голови ХОДА пообіцяв розглянути можливість подальшої допомоги закладу на обласному рівні.

«Розвитку закладів культури в області керівник ХОДА Юлія Світлична приділяє особливу увагу. Цього року, наприклад, проведено капітальний ремонт глядацької зали районного будинку культури у Валках, встановили сучасне звукове обладнання та нові крісла в глядацькій залі Борівського РБК і так далі. Робота системно ведеться по всій області», - сказав перший заступник керівника ХОДА.

Також у Підлимані Марк Беккер відвідав місцеву ЗОШ. На її реконструкцію з обласного бюджету було спрямовано 1 млн 350 тис. грн. Додаткові 1 млн 400 тис. заклад отримав у рамках програми «Підтримка територіальних громад України у зв’язку зі збільшенням кількості внутрішньо переміщених осіб» Німецького товариства з міжнародного співробітництва GIZ. Цим коштом капітально відремонтували дах, фасад та фундамент школи, а, крім того, на її території створили футбольне поле зі штучним покриттям.