Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У ХОДА обговорили питання працевлаштування переселенців

У ХОДА обговорили питання працевлаштування переселенців

3 липня пройшло засідання круглого столу з приводу реалізації в регіоні пілотного проекту із залучення до роботи членів малозабезпечених сімей та ВПО.

Засідання, темою якого було обрано «Нові можливості для кожного: як повернути непрацюючих працездатних громадян на ринок праці», відбулося в рамках проекту «Рука допомоги». Проект реалізує в кількох областях України Міністерство соціальної політики за підтримки Світового банку.

Учасниками круглого столу стали Міністр соціальної політики України Андрій Рева, заступник голови ХОДА Михайло Черняк, представники Державної служби зайнятості, об’єднань профспілок, місцевих органів влади, бізнесу, члени обласної комісії з реалізації пілотного проекту, науковці та роботодавці.

Як відзначив Андрій Рева, реалізація проекту допоможе повністю змінити концепцію функціонування всієї системи соціального захисту.

«Нам потрібно дати відповідь на запитання: в чому полягає державна допомога? Чи в тому, щоб давати людині кошти, які вона витратить на споживання, або ж допомогти людині інтегруватися в соціум, стати повноцінним громадянином, який буде працювати, матиме високий рівень зарплати та зможе сам утримувати свою сім'ю, платити податки й відчувати себе повноправним членом суспільства? Вважаю, що ми повинні не давати рибу, а навчити громадян її ловити», - звернувся до присутніх Андрій Рева.

Михайло Черняк зауважив, що в Харківській області робота з впровадження «пілоту» триває з березня цього року.

«Цей проект має для Харківщини велике значення. Голова ХОДА Юлія Світлична приділяє велику увагу питанням працевлаштування, забезпечення рівня заробітної плати та детінізації економіки, - наголосив Михайло Черняк. – Вважаю, що Харківщина повинна якісно відпрацювати проект, щоб його база стала основою для впровадження в цілому в Україні».

За даними директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрія Шпараги, в області учасниками проекту стали 280 осіб.

«Головним механізмом реалізації пілотного проекту є надання його учасникам безвідсоткової поворотної фінансової допомоги до 40 розмірів прожиткового мінімуму (64 тис. грн) для працездатних осіб на одного учасника з метою організації власного бізнесу. Також передбачається залучення учасників «пілоту» до участі в громадських роботах та сприяння їх працевлаштуванню на нові робочі місця. Бажання отримати фіндопомогу для започаткування власного бізнесу виявили 53 особи», - сказав Юрій Шпарага.

За словами координатора проекту Ірини Шинкаренко, в Харківській області вже розроблено навчальну програму для майбутніх підприємців та для працівників, яких залучено в пілотному проекті (працівники центрів зайнятості, управлінь соцзахисту). Тренінги розпочнуться за місяць. Активно підключилися до реалізації проекту в Харківському обласному центрі зайнятості. Це заявив заступник директора центру Анатолій Толстих.

Свою позицію відносно нововведень під час заходу висловили також представники ОТГ області.