Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У містах та районах Харківщини готують до відкриття 42 пляжі

У містах та районах Харківщини готують до відкриття 42 пляжі

Саме таку кількість місць відпочинку на воді обстежили фахівці ДУ «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Так, за даними лабораторного центру, в місті Харків наразі обстежено 6 зон відпочинку на воді. Це Олексіївський лугопарк, Журавлівський гідропарк, Безлюдівське водоймище, гідропарк «Жовтневий», Основ'янське озеро та Петренківське водоймище. Результати досліджень за бактеріологічними, паразитологічними та санітарно-хімічними показниками, окрім Безлюдівського водоймища, відповідають нормативним.

«За даними нашого центру, планується функціонування в містах та районах Харківської області 42 пляжів. Їх було обстежено лабораторно. Не відповідали нормативним вимогам за бактеріологічними показниками місця відпочинку в Чугуївському районі», - наголосила директор ДУ «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України» Любов Махота.

Також, за її словами, за санітарно-хімічними показниками не відповідали нормативним вимогам пляжі в Лозівському районі (3 пляжі Бритайського водосховища), а також пляжі міста Барвінкове.

Любов Махота підкреслила, що медики не рекомендують купатися у прісних водоймах під час спеки, адже це ідеальне середовище, де розмножуються патогенні мікроорганізми. Вона також дала поради, як виявити місця, не придатні для відпочинку на воді.

«Ніколи не купайтеся у водоймі, якщо бачите на березі табличку «Купатися заборонено». Не варто обирати для відпочинку водойми, на березі яких розміщено ферми, заводи або інші промислові об’єкти, - попередила Любов Махота. - Треба уникати переповнених пляжів та якщо помітили на березі річки випасання великої рогатої худоби чи велике скупчення водоплавної птиці.  Також не слід купатися, якщо вода цвіте, має неприємний запах, не чиста на вигляд. Водою з річок та ставків не слід мити овочі та фрукти, її не можна пити. Не слід купатися в прісних водоймах, якщо на тілі є рани й подряпини».

У свою чергу, начальник Управління запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в Харківській області Сергій Колосовський відзначив, що жоден з пляжів міста Харків ще не має паспорту, необхідного для роботи в новому сезоні.

«У Харкові на завершальній стадії оформлення - паспорти пляжів Журавлівського гідропарку, Безлюдівського водосховища, інші до нас за підписанням паспортів не звернулися», - сказав Сергій Колосовський.

За його інформацією, на даний момент у м. Харкові виставлено 11 постів, де чергуватимуть рятувальники.

За статистикою Управління запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в Харківській області, в 2017 році на водних об’єктах області загинула 21 людина. Це на 10 випадків менше аналогічного показника минулого року. Усього в 2016 році загинуло 86 осіб, у тому числі 6 дітей. Усі випадки загибелі сталися в несанкціонованих місцях відпочинку. Основна причина загибелі дорослих людей – зловживання алкоголем.