Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Майже 60% вакансій в області орієнтовано на представників робітничих професій

Майже 60% вакансій в області орієнтовано на представників робітничих професій

Про це повідомляють у Харківському обласному центрі зайнятості.

З початку року до служби зайнятості Харківського регіону надійшло понад 42 тисяч вакансій. За словами директора Харківського обласного центру зайнятості Володимира Міненка, роботодавцям потрібні слюсарі, токарі, фрезерувальники, шліфувальники. Постійний попит мають оператори верстатів і маніпуляторів з програмним керуванням, електрогазозварники та водії.  

«Робітничі професії є найбільш перспективними для працевлаштування, - зазначає Володимир Міненко. - Абітурієнтам та старшокласникам потрібно враховувати цю тенденцію під час вибору напрямку професійного навчання. Особливо сьогодні, в розпал зовнішнього незалежного оцінювання знань. Тим, хто планує здобути вищу освіту, орієнтир варто брати на IT-технології, інженерію та фармацію. Інженерно-технічному персоналу роботодавці запропонували майже 10 тис. вакансій. Найвищий рівень зайнятості - серед випускників за фахом менеджера, педагога, IT-спеціаліста та будівельника».

У службі зайнятості додають, що ринок праці відкритий для агрономів та інженерів. Є пропозиції для провізорів та медсестер, торговельних представників. Затребувані вчителі, викладачі та вихователі. Не вистачає лікарів, особливо - в сільській місцевості.

На 2017-2018 навчальні роки вищі навчальні заклади зменшили набір бухгалтерів та економістів. Натомість пропонуються навчання за професіями у сфері нанотехнологій.

«Правильний професійний вибір під час вступної кампанії допоможе зробити комп’ютерне тестування з виявлення професійних нахилів та здібностей, - розповідають у відділі інформаційної роботи обласного центру зайнятості. - Пройти його можна безкоштовно у будь-якому центрі зайнятості. Рекомендації тесту допоможуть зорієнтуватись на ринку праці, обрати навчальний заклад, який надає відповідну освіту, дізнатись про суть професії, вимоги до неї. Випускники професійно-технічних закладів та вишів у центрах зайнятості можуть створити відеорезюме, домовитись про стажування та працевлаштування».

Щороку центрами зайнятості Харківського регіону працевлаштовується до 45% молоді, яка звертається за пошуком роботи. У статусі безробітних наразі у Харківському регіоні перебувають 7,7 тисячі осіб віком до 35 років.