Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Збільшено обсяги матеріальної допомоги, яку зможуть отримати мешканці Харківщини з обласного бюджету

Збільшено обсяги матеріальної допомоги, яку зможуть отримати мешканці Харківщини з обласного бюджету

Відповідні зміни до Комплексної програми соціального захисту населення на 2016 - 2020 роки ухвалили під час сесії обласної ради 25 травня.

Зокрема, більш ніж утричі збільшено обсяг коштів для надання одноразової адресної грошової допомоги мешканцям Харківської області, які опинилися в скрутній життєвій ситуації.

«Комплексною програмою соціального захисту було передбачено видатки на 2017 рік у сумі 14 млн грн. Але у зв'язку зі збільшенням кількості звернень від громадян, які опинилися в скрутній життєвій ситуації, виникла додаткова потреба в коштах на суму 29,2 млн грн. Таким чином, цього року на матеріальну допомогу мешканцям області буде спрямовано 43,2 млн грн», - розповів директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага.

Також збільшено обсяг коштів для надання матеріальної допомоги громадянам, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

«Негативний вплив соціально-економічних та екологічних факторів призводить до погіршення стану здоров’я чорнобильців, до зростання чисельності осіб з інвалідністю та підвищення рівня смертності серед цієї категорії громадян. З кожним роком зростає чисельність дружин померлих громадян, смерть яких пов'язана з Чорнобильською катастрофою. Якщо у 2016 році виплату матеріальної допомоги у сумі 800 грн отримали 826 вдів, то станом на 1 січня поточного року їх чисельність вже склала 858, - розповів Юрій Шпарага. - Враховуючи це, обсяг коштів для надання цільової адресної матеріальної допомоги чорнобильцям у 2017 році було збільшено з 865 тис. грн до 902,1 тис. грн».

Також додаткові кошти виділено на санаторно-курортне лікування осіб з інвалідністю внаслідок загального захворювання, осіб з інвалідністю з дитинства, ветеранів війни та осіб, на яких поширюється дія законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань».

«12 млн грн, які було передбачено для оздоровлення в цьому році, вистачить на 1600 путівок за потреби у 2015 путівках. Враховуючи це, додатково було виділено 3,1 млн грн», - пояснив Юрій Шпарага.            

Крім того, обласною радою затвержено розподіл коштів на фінансову підтримку громадських об'єднань осіб з інвалідністю, ветеранів та осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. У 2017 році на ці цілі передбачається спрямувати 1 млн 253 тис. грн. Загалом підтримку отримають 15 організацій, серед яких «Союз Чорнобиль України», «Конфедерація громадських організацій інвалідів України», Харківська обласна асоціація громадських організацій осіб з інвалідністю та ветеранів війни, Харківська обласна організація «Союзу організацій інвалідів України», Харківська обласна спілка ветеранів Афганістану тощо.

Більше фото