Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Керівники ОСББ Ізюма та Куп’янська взяли участь у навчальному турі з енергоефективності

Керівники ОСББ Ізюма та Куп’янська взяли участь у навчальному турі з енергоефективності

Вони відвідали Харків, де ознайомилися з досвідом колег, які скористалися можливостями «теплих» кредитів.

Зокрема, голови правлінь відвідали будинок ОСББ «Злагода», в якому в 2016 році шляхом залучення «теплого» кредиту встановлено індивідуальний тепловий пункт (ІТП) з погодозалежним регулюванням.

Також вони мали змогу оглянути будинок «ЖБК-98», де завдяки участі в державній та місцевих програмах «теплих» кредитів впродовж 2015-2016 років повністю замінили систему електропроводки, встановили сучасні LED-світильники з датчиками руху та замінили вікна і двері в місцях загального користування.

Крім цього, учасники туру відвідали будинок ОСББ «Альма-центр», мешканці якого за рахунок першого «теплого» кредиту в 2015 році завершили комплексне утеплення будинку, а за рахунок другого у 2016 році встановили ІТП.

Під час навчального туру голови правлінь ОСББ отримали відповіді на всі питання щодо участі у державній, обласній та місцевих програмах «теплих» кредитів від регіонального консультанта проекту IFC у Харківський області Олега Масленнікова та голів правлінь ОСББ та ЖБК Харкова – учасників зазначених програм.  

Нагадаємо, що за державною програмою енергоефективності з державного бюджету відшкодовується від 40% до 70% (в залежності від кількості субсидіантів у будинку) суми кредитів, які ОСББ та ЖБК беруть на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів, додатково з обласного бюджету відшкодовується 20% суми кредитів за Програмою стимулювання ОСББ, ЖБК Харківської області до впровадження енергоефективних технологій на 2016-2020 роки. Крім того, ще від 5% до 20% суми кредитів або відсотків за кредитами може бути відшкодовано з місцевих бюджетів за відповідними програмами, затвердженими в окремих районах та містах області.