Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові вшанували пам'ять в'язнів концтаборів

У Харкові вшанували пам'ять в'язнів концтаборів

У заході, присвяченому Міжнародному дню визволення в'язнів нацистських концтаборів, взяв участь заступник голови ХОДА Михайло Черняк.

«Жах концтаборів пройшли майже 20 млн чоловік. Це трагічна сторінка в історії людства. І дуже важливо, що поруч з нами є люди, такі як професор Малицький, які пережили це і можуть розповісти нам правду з перших вуст, - підкреслив Михайло Черняк. - Сьогодні ми живемо у складний час: йде війна, і в суспільстві багато агресії. Тому повинні знати історію, отримувати від неї уроки і робити все, щоб не допустити подібних злочинів проти людяності».

Михайло Черняк подякував харків'янам - колишнім в'язням концтаборів - за активну громадянську і життєву позицію.

«У Харківській області було понад 200 в'язнів нацистських концтаборів, сьогодні їх залишилося лише 12. Але, не зважаючи на похилий вік, вони беруть активну участь у громадському житті регіону, ми знаходимося в постійному діалозі», - зазначив заступник голови ХОДА.

У пам'ятному заході також взяли участь представники обласної адміністрації, духівництво, ветерани АТО.

Довідка. У березні 1945 року на території Бухенвальда - найбільшого концентраційного табору, спалахнуло збройне повстання в'язнів. Коли в Бухенвальд увійшли американські війська, повсталі вже здійснювали контроль над табором смерті. Значною мірою завдяки цьому охорона СС не встигла замести сліди своїх злочинів, і свідчення в'язнів дійшли до міжнародного Нюрнберзького трибуналу. 11 квітня - день входження американських військ на територію Бухенвальда - і був прийнятий ООН як дата, коли світ відзначає Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів.