Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В області планують побудувати три сонячні станції та міні-ГЕС

В області планують побудувати три сонячні станції та міні-ГЕС

Про поширення досвіду заміщення газу альтернативними видами палива, а також розвиток відновлюваних джерел енергії, говорили під час семінару 31 березня.

Захід пройшов за підтримки ХОДА. Організатором є Державне агентство з питань енергоефективності та енергозбереження України (Держенергоефективності). Подібні семінари вже пройшли в низці областей. На заході в Харкові були присутні, в тому числі, потенційні інвестори з усієї України.

Виступаючи на семінарі, директор Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури ХОДА Сергій Магдисюк зазначив, що в питаннях заміщення газу Харківська область займає лідируючі позиції в країні.

«Ми відповідально підходимо до питань енергоефективності та газозаміщення й будемо брати на озброєння та реалізовувати всі нові технології», - сказав Сергій Магдисюк.

Він зазначив, що в області діють дві програми: з відшкодування «теплих» кредитів для ОСББ та ЖБК та з компенсації відсотків для населення. За словами директора Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури, в цьому році вже виділено кошти за відповідними програмами - це 600 тис. грн для ОСББ (заплановано - 1 млн 200 тис. грн для ОСББ і близько 6 млн грн - для населення).

«У 2015-2016 роках у Харківській області було реалізовано близько 140 проектів із газозаміщення на загальну суму близько 200 млн грн. Це дозволило зменшити оплату за газ, споживаний в опалювальний сезон, на суму близько 80 млн грн і знизити загальне споживання газу на 20%. При цьому 23 об'єкти з цього числа зроблені за рахунок приватних інвесторів», - повідомив Сергій Магдисюк.

Він також розповів про реалізований минулого року коштом обласного бюджету проект переведення на альтернативні джерела енергії котелень, що опалюють об'єкти соціальної сфери у Вовчанському районі.

Також Сергій Магдисюк повідомив, що сьогодні в області працюють дві сонячні станції, які виробляють близько 2 тис. кіловат електроенергії.

«Цього року ми плануємо продовжити роботу в цьому напрямку. Для будівництва сонячних станцій вже визначені 3 майданчики. На реалізацію проектів буде залучено близько 20 млн грн», - розповів про плани директор Департаменту ЖКГ та розвитку інфраструктури ХОДА.

Також у Вовчанську буде реалізований проект з будівництва міні-ТЕЦ. Минулого року коштом обласного бюджету було розроблено техніко-економічне обґрунтування проекту. Подібний проект розробляється для Куп'янська та ще 10 міст області. Крім того, розглядається варіант будівництва міні-ГЕС на Печенізькому водосховищі, що дозволить додатково за «зеленим» тарифом отримати 1 тис. кіловат електроенергії.

Директор Департаменту поновлюваних джерел енергії Держенергоефективності Юрій Шафаренко також відзначив перспективність розвитку альтернативних джерел енергії на Харківщині.

«Харківська область є прогресивною в цьому напрямку, відчувається, що тут є міцний господар», - зазначив Юрій Шафаренко.

За його інформацією, щорічно Україна сплачує за природний газ близько 3 млрд доларів США - у той час, коли є реальна можливість практично повністю заміщати його альтернативними джерелами енергії.

Поділився досвідом заміщення газу та вугілля й переходу роботи котелень на біомасу головний радник Українсько-датського енергетичного центру Андерс Крістенсен.

«Саме біомаса відіграє важливу роль під час переходу на альтернативні енергії. Також наше датське енергетичне агентство підтримує закон про теплопостачання та стимулювання виробництва теплової енергії з альтернативних джерел», - сказав Андерс Крістенсен.