Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У театрі Шевченка пройдуть святкові заходи, присвячені 95-річчю з дня заснування закладу

У театрі Шевченка пройдуть святкові заходи, присвячені 95-річчю з дня заснування закладу

Урочиста програма почнеться о 17:45 31 березня з презентації виставки, присвяченої ювілею театру.

О 18:00 відбудеться церемонія нагородження працівників театру подяками та грамотами Харківської облдержадміністрації, Харківської обласної ради та Харківської міської ради.

О 18:30 гостям заходу запропонують переглянути прем'єрний спектакль «Житейське море» І. Карпенка-Карого, який поставила актриса і режисер театру, заслужена артистка України Оксана Стеценко, і який присвячений всім акторам, які працювали у театрі «Березіль» з дня його заснування в 1922 році і до сьогодення.

З питаннями можна звертатися за тел. (057) 757-45-12, (063) 950-09-52 - Анна Василівна Ушакова (головний спеціаліст відділу «Соціокультурного розвитку, мистецтв та навчальних закладів» Управління культури і туризму ХОДА) та (095) 545-94-26 - Олена Либо (керівник літературно-драматургічної частини Харківського державного академічного драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка, театрознавець).

Довідка. 31 березня один з провідних театральних колективів України - Харківський державний академічний український драматичний театр ім. Т. Г. Шевченка («Березіль») святкує 95-річчя. Колектив був заснований 31 березня 1922 року реформатором українського театру, видатним актором, режисером і перекладачем Лесем Курбасом у Києві під поетичною назвою «Березіль». У 1926 році за наказом Наркомосу УСРР театр перевели до Харкова –  тодішньої столиці України. З цього часу і по сьогодні, ось уже 90 років, театр живе і працює за адресою Сумська, 9. З 1935 р. театр носить ім'я Т. Г. Шевченка. А 1947 року колектив отримав статус академічного.

Протягом 45 років у театрі працює музей, який залучає до роботи викладачів і студентів творчих вишів, театрознавців, краєзнавців, музеєзнавців і журналістів. Тут проводяться екскурсії, присвячені життю і творчості Леся Курбаса та історії створення театру в Харкові.

Колектив театру постійно співпрацює з польським консульством у Харкові, Харківським національним університетом мистецтв ім. І. Котляревського, Харківською державною академією культури, Харківським літературним музеєм, Міжобласним відділенням Національної спілки театральних діячів України.