Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Юлія Світлична здала кров для воїнів АТО

Юлія Світлична здала кров для воїнів АТО

У День Святого Валентина керівник області підтримала акцію харківських учасників антитерористичної операції.

«Сьогодні - у День всіх закоханих - кожен намагається приділити якомога більше уваги тим, кого кохає. Ми закохані в Україну, тому сьогодні з хлопцями здаємо кров для наших воїнів, які знаходяться в Харківському військовому госпіталі, - пояснила Юлія Світлична. - Це була спільна ініціатива воїнів та учасників АТО. Я її, безумовно, підтримала. Сподіваюся, що це стане гарним прикладом для харків'ян, і вони також підтримають цю акцію».

Разом із керівником області до КЗОЗ «Харківський обласний центр служби крові» кров для бойових побратимів прийшли здати й учасники АТО.

«Я відслужив повний термін першої мобілізації: спочатку - в 22-му харківському батальйоні, потім перевівся до 92-ї бригади. У бою був поранений, кров мені теж переливали, тому не з чуток знаю, що кров хлопцям потрібна. Мені поранення здати кров не завадило, вже видужав, все добре. А кількох хлопців лікарі не допустили - тих, у кого поранення були нещодавно», - розповів один з учасників акції Євген Волощук.

14 лютого Євген здавав кров уперше. Каже, про акцію дізнався від побратимів з Обласного союзу ветеранів АТО й відразу вирішив підтримати ініціативу.

В обласному центрі служби крові відзначають: з початку антитерористичної операції кількість донорів зросла.

«Потік донорів суттєво збільшився з 2014 року. Причому приходять молоді донори, багато дівчат, які ніколи раніше не здавали кров. Це говорить про те, що люди - патріоти», - зазначає Лілія Петрова, операційна медсестра, яка пропрацювала в центрі понад 40 років.

У середньому за добу здавати кров до обласного центру приходять близько 70 - 80 донорів. Також у регіоні працюють 12 відділень, які займаються заготівлею донорської крові.

«Протягом місяця у нас близько 2,5 - 3 тисяч донацій по всій Харківській області, - наводить дані завідувач відділу комплектування донорських кадрів Харківського обласного центру служби крові Юрій Верховенко. - Цих запасів вистачає для того, щоб повністю забезпечити заклади охорони здоров'я Харківської області компонентами крові. 50% донацій - від постійних, кадрових донорів, для яких донорство вже стало ідеологією. До речі, Юлія Світлична також є нашим постійним донором. Сьогодні вона здавала кров уже 5-й раз. Протягом останніх трьох років вона приходить регулярно та здає кров для військового госпіталю».

Юрій Верховенко зазначив: різні акції дозволяють залучити до центру нових донорів, у тому числі з рідкісними групами крові.

Під час візиту до центру служби крові голова ХОДА проінспектувала роботу установи та зазначила, що вже на найближчій сесії обласної ради планується виділити кошти на закупівлю необхідних центру витратних матеріалів.

Більше фото