Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У четвертій частині шкіл та дошкільних закладів області діє проект для дітей переселенців

У четвертій частині шкіл та дошкільних закладів області діє проект для дітей переселенців

У Департаменті науки та освіти ХОДА повідомили про результати моніторингу представниками ЮНІСЕФ проекту «Вчимося жити разом» на Харківщині.

Проект, метою якого є сприяння адаптації дітей та підлітків, що виїхали з зони проведення АТО, реалізується в кількох регіонах України, в тому числі - й у Харківській області. Він передбачає проведення тренінгових курсів, що сприяють адаптації дітей до навчання у нових закладах, та загалом підвищення їх стійкості в складних життєвих обставинах. Також у рамках проекту проводять і тренінги для педагогів, навчаючи їх викладати розроблені курси та створювати сприятливу психологічну атмосферу для дітей, що були переміщені з зони конфлікту. Робота з впровадження проекту в Харківській області тривала протягом літа.

«Спочатку проходили навчання в Києві регіональні тренери з Харківщини, потім вони підготували викладачів та вихователів, які безпосередньо працюють з дітьми в класах. З початку навчального року у визначених дитячих садках та школах проводиться викладання предмета «Вчимося жити разом», - пояснила координатор проекту, заступник начальника відділу дошкільної, загальної, середньої, корекційної, позашкільної освіти Департаменту науки і освіти ХОДА Олена Кононенко.

За її словами, викладання згідно з цією програмою проводиться в 25% навчальних закладах Харківщини – це 210  шкіл та 175 дитячих садочків. Перевагу надано навчальним закладам, де навчаються (виховуються) діти з числа тимчасово переміщених осіб. Наприклад, у місті Ізюм та Ізюмському районі – це майже усі школи. У школах курс «Вчимося жити разом» включений до програми викладання предмету «Основи здоров’я».

Щоб перевірити ефективність реалізації проекту в Харківській області, 16 та 17 листопада було проведено низку семінарів у форматі фокус-груп та інтерв’ю в рамках ініціативи Європейського Союзу «Діти миру» та реалізації спільного проекту з Громадською організацією «Дитячий фонд «Здоров’я через освіту» у партнерстві з ЄС і Представництвом дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

«Експерти-консультанти представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) спілкувалися як з викладачами та організаторами програми в області, так і безпосередньо з дітьми. Вони високо оцінили результати впровадження проекту в Харківській області», - відзначила Олена Кононенко.