Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині відновлено будівництво більше 100 об’єктів регіонального і національного значення

На Харківщині відновлено будівництво більше 100 об’єктів регіонального і національного значення

Такі дані навів заступник директора Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА Олександр Лукашов під час виїзного засідання Комітету Верховної ради з питань бюджету.

У ході засідання розглянули питання забезпечення соціально-економічного розвитку Харківської області в умовах децентралізації. Як зазначив Олександр Лукашов, саме посилення фінансових можливостей регіону дозволило відновити роботи на більшості довгобудів. Він повідомив, що на найближчу сесію обласної ради буде винесено програму соціального та економічного розвитку Харківської області на 2017 рік, яка містить не менш відповідальні завдання та не менший обсяг об’єктів.

Серед головних пріоритетів 2017 року – завершення будівництва школи на 700 місць у мікрорайоні «Мобіль» у Пісочині та фізкультурно-оздоровчого комплексу в м. Первомайський.

«Нарощуючи бюджетні інвестиції у розвиток територій, шукаємо нові можливості і для розвитку соціальних програм – у галузі освіти, охорони здоров’я, спорту, культури, підтримки вразливих верств населення, - зазначив Олександр Лукашов. - Прикладом наших підходів є соціальний захист, адаптація та реабілітація учасників АТО. Харківська область – серед лідерів у реалізації національної програми виділення земельних ділянок нашим воїнам-захисникам. Кількість наближається вже до 4 тисяч».

Також він нагадав, що у взаємодії з громадським активом, ветеранськими організаціями прийнято регіональну програму будівництва доступного житла для бійців АТО.

«Згідно з програмою, 40% витрат бере на себе регіон. На її виконання плануємо закласти в обласному та місцевих бюджетах не менше 50 млн грн до 2018 року включно. 6,5 млн грн до кінця цього року плануємо виділити вже на найближчій сесії обласної ради. І враховуючи загальнодержавний потенціал цієї програми, Харківська область вже виступила з ініціативою надати їй національний характер», - повідомив Олександр Лукашов.

Він також навів дані щодо реалізації стратегічних завдань у напрямку розвитку міжнародних відносин регіону та залучення іноземних інвестицій.

Так, за чистим приростом прямих іноземних інвестицій, залучених за 9 місяців цього року (95 млн долл. США), Харківська область займає друге місце в Україні після столиці – міста Києва. Також залучено 32 млн міжнародної технічної допомоги, обсяг якої з початку року збільшено в 1,7 рази.

«Відбуваються швидкі зміні в структурі зовнішньої торгівлі. Обсяг експорту області до ЄС, який швидко росте, вже фактично зрівнявся з експортом до Росії, який швидко скорочується», - зазначив Олександр Лукашов.

Також він нагадав,  що завдяки роботі Офісу Харківської області у Вашингтоні вже більше 30 підприємств регіону, що працюють у галузі фармації, машинобудування, АПК, ІТ, інших сфер знайшли біля 100 нових партнерів. Принципово, що мова йде не тільки про експортні поставки, а про організацію на території області сучасних виробництв, що орієнтовані на ринок України, Білорусі, Центральної Азії.

Відкрито Офіс Харківської області у Китаї. Найближчим часом офіційно розпочнуть свою роботу офіси у Нью-Йорку та Італії.

«І головне, що є відгук місцевого бізнесу. Обсяг капітальних інвестицій в економіці за перше півріччя збільшився майже в півтора рази, тоді як по Україні – на 10%. Підприємства регіону вклали в модернізацію та енергоефективність 3,7 млрд грн власних коштів. Адже вже є розуміння, що це єдиний шлях конкурувати за нові контракти на нових ринках. І вже є конкретні приклади підприємств, які ще 2 роки тому не бачили альтернативи російському ринку, а сьогодні вже мають партнерів  у Китаї, на Близькому Сході, в Європі та Північній Америці», - підкреслив Олександр Лукашов.

Відзначивши успіхи регіону, він привернув увагу членів бюджетного комітету Верховної Ради й до проблемних питань.

«Найбільш складна і соціально значуща проблема – це борги із заробітної платні на державних підприємствах, які не знаходяться в сфері управління обласної адміністрації. Вони складають три чверті всіх боргів по області, й з початку року зросли ще на 30%. І найбільший боржник – це Харківський авіаційний завод. Вже 120 млн грн. Враховуючи, що підприємство є банкрутом, ця ситуація вимагає цільового втручання і народних депутатів, і Уряду», - підсумував директор Департаменту.