Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

За два роки в області реалізовано 140 проектів по газозаміщенню в бюджетній сфері

За два роки в області реалізовано 140 проектів по газозаміщенню в бюджетній сфері

Про роботу, направлену на скорочення споживання енергоносіїв та їх ефективне використання, що проводиться в регіоні, розповів заступник голови ХОДА Євгеній Шахненко.

За його словами, головну увагу обласного керівництва зосереджено на системній роботі із газозаміщення - переведенні котелень на альтернативні види палива (пелети, вугілля, деревинна тріска, дрова). Паралельно із газозаміщенням проводиться комплексна модернізація об’єктів соціальної сфери: утеплення, заміна вікон, запровадження LED-технологій, а також реалізація проектів, пов’язаних з відновлювальними джерелами енергії.

«У 2015-2016 роках на території Харківської області було реалізовано 140 проектів по газозаміщенню у бюджетній сфері - школах, дитячих садках, лікарнях. Це дало змогу скоротити споживання природного газу в цілому на 18 %», - зазначив Євгеній Шахненко.

Найбільш масштабним став пілотний проект з технічного переоснащення систем теплопостачання всіх об'єктів соціальної сфери у місті Вовчанськ, який був реалізований у цьому році. У рамках проекту було переобладнано 16 котелень.

«Переведення їх на альтернативні види палива дозволить скоротити витрати бюджетних коштів на 4 млн грн в опалювальний сезон. У майбутньому цей пілотний проект буде мультипліковано по всій території Харківської області», - розповів заступник голови ХОДА.

Ще один новаторський та перспективний проект - будівництво міні-ТЕЦ в містах Куп’янськ та Вовчанськ. Наразі ведуться роботи з проектування об’єктів, які дозволять збільшити вироблення теплової та електричної енергії з альтернативних видів палива, а також збільшити енергобезпеку міст.

Поряд з цим проводиться робота, спрямована на те, щоб мешканці області також долучалися до запровадження енергоефективних технологій. Розроблено Програму відшкодування відсотків за кредитами, отриманими населенням Харківської області на впровадження енергозберігаючих заходів, на 2016-2020 роки.

«Ця програма дозволяє як ОСББ так і фізичним особам скоротити витрати на споживання енергоносіїв, отримавши при цьому з обласного бюджету відшкодування у розмірі 20% тіла кредиту, взятого на відповідні заходи», - пояснив Євгеній Шахненко.

Також він розповів про те, що Міністерством енергетики та вугільної промисловості України спільно з державною компанією «Центренерго» та Харківською обласною державною адміністрацією реалізується проект переведення двох енергоблоків 200 МВт Зміївської ТЕС з вугілля марки АШ (Донецького басейну) на вугілля марки Г і ДГ (Львівсько-Волинського басейну).

«Крім того, ПАТ «Центренерго» та Зміївська ТЕС готуються до подальшої реконструкції енергоблоків №1 та № 9 із спорудженням установки сіркоочищення. Це подовжить строк експлуатації обладнання ТЕС, а також поліпшить екологічні та економічні показники енергообладнання», - відзначив заступник голови ХОДА.