Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В рамках програми «Горизонт-2020» харківські вчені зможуть реалізувати свої ідеї

В рамках програми «Горизонт-2020» харківські вчені зможуть реалізувати свої ідеї

Про це повідомила директор Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону ХОДА Вікторія Белявцева під час прес-конференції, яка пройшла 26 жовтня.

Вона зазначила, що в рамках європейської програми «Горизонт-2020» для реалізації проектів харківські вчені можуть знайти бізнес-партнерів. Про те, які переваги пропонує вченим і бізнесменам програма, можна буде дізнатися 27 жовтня під час семінару, який відбудеться о 16:00 в Харківському регіональному інституті державного управління Національної академії державного управління при Президентові України (просп. Московський, 75, зала №3) .

За словами організаторів, для участі в заході вже зареєструвалися 250 осіб. Як зазначила Вікторія Белявцева, співпраця ХОДА, бізнес-організацій та вищих навчальних закладів - ще один приклад вдалого державно-приватного партнерства.

«Влада підтримує починання бізнесу в прагненні виходу на нові ринки. Також наш департамент безпосередньо співпрацює з вишами, вже підписано значну кількість меморандумів на предмет їх участі в програмах і конкурсах міжнародної технічної допомоги», - сказала директор департаменту.

Президент Харківської обласної громадської організації «Асоціація приватних роботодавців», радник голови ХОДА з питань розвитку підприємництва Олександр Чумак зазначив, що презентація програми відбудеться за підтримки представників ЄС в Україні.

«В рамках презентації ми залучаємо експертів, які розкажуть про можливості залучення європейських грантів в рамках програми. Бюджет програми до 2020 року становить 80 млрд євро, - підкреслив Олександр Чумак. - Програма особлива, так як спрямована на підтримку співпраці в рамках комерційно-наукового напрямку. Інноваційний напрямок співпраці вишів, дослідницьких підприємств і бізнесу дозволяє швидше впроваджувати розробки у вигляді товарів і послуг».

Також було відзначено, що програма підтримує міждержавне співробітництво в рамках ЄС. Тобто, щоб отримати грант, необхідно створити концерн, в який будуть входити підприємства і виші відразу трьох країн: ЄС і країн східного партнерства. Крім того, в рамках «Горизонту» надається можливість фінансування розробки проектної документації проекту. На це може бути виділено до 50 тис. євро безповоротних коштів.

«Наша головна мета сьогодні - розповідати про ті можливості, які дають іноземні партнери бізнесу харківського регіону, щоб він міг скористатися як фінансовими, так і іншими ресурсними можливостями для розвитку і ведення своєї діяльності», - сказав у підсумку Олександр Чумак.