Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Підприємства Харківщини отримали доступ до ринку держзакупівель США

Підприємства Харківщини отримали доступ до ринку держзакупівель США

Відповідних домовленостей було досягнуто в ході консультацій Посольства України в США з представниками Міністерства торгівлі США.

Приєднання України до Угоди Світової організації торгівлі про державні закупівлі (Agreement on Government Procurement, GPA) надає можливість доступу вітчизняним експортерам, зокрема, до ринку державних закупівель Сполучених Штатів Америки, який, за окремими оцінками, складає 300 млрд дол. на рік (180 млрд дол. - на федеральному рівні та 120 млрд дол. - на рівні штатів).

Нещодавно Посольством України в США були проведені консультації з представниками Міністерства торгівлі США з метою обговорення нових можливостей доступу українських експортерів до американського ринку в рамках дії цієї угоди.

Такий доступ можливий на двох рівнях: федеральному та регіональному. На федеральному рівні США закупають товари та послуги для потреб федеральних органів влади (за винятком поштових послуг та пасажирських залізничних перевезень, окремих товарів для потреб Міністерства оборони США). При цьому відсоток закупівель для потреб Міноборони складає 65-80% від загального обсягу щорічних федеральних закупівель США, які покриває дія угоди.

З метою отримання можливості участі в державних закупівлях США потенційний постачальник повинен зареєструватися в Системі управління підрядами. Реєстрація та доступ до системи є безкоштовними.

Загальна інформація про федеральні закупівлі вартістю понад 25 тис. дол., порядок обов’язкової (безкоштовної) реєстрації, оголошення про закупівлі, повідомлення про присудження контракту, роз’яснення та відповіді на питання потенційних учасників тендерів тощо розміщуються на федеральному порталі. Портал також містить окремий розділ з відеоматеріалами та покроковими інструкціями для потенційних учасників державних закупівель.

На регіональному рівні здійснюються закупки тих самих товарів та послуг, що й на федеральному, але для потреб регіональних органів влади в 37 штатах та деяких установ федерального значення (наприклад, портові управління Нью-Йорку та Нью-Джерсі), за винятком окремих транспортних проектів.

Кожен з штатів розміщує інформацію щодо потреб у закупівлях на офіційних веб-ресурсах (зведена інформація розміщена на сайті Офісу торговельного представника США).

Крім цього, участь у державних закупівлях США також можлива через механізм субпідрядника. Таку можливість надає Управління служб загального призначення США (U.S. General Services Administration) разом з чіткими роз’ясненнями функціонування такого механізму.

Слід зазначити, що в рамках державних закупівель США Україна має значний потенціал в наданні послуг в сфері інформаційних технологій, оскільки, за даними Мінторгівлі, серед основних видів послуг, які щорічно закуповуються Урядом Сполучених Штатів в рамках дії угоди є саме ІТ-послуги (ринок державних закупівель США в цій сфері складає близько 6 млрд дол. щорічно).

Довідка. 18 травня 2016 року завершилася офіційна процедура приєднання України до Угоди Світової організації торгівлі про державні закупівлі (Agreement on Government Procurement, GPA). З цього дня українські компанії отримали право брати участь у державних закупівлях 46 країн-учасниць угоди GPA, серед яких: США, Канада, країни ЄС, Японія, Корея, Тайвань, Сінгапур, Гонконг. Загальний об’єм ринку держзакупівель СОТ оцінюється в 1,7 трильйона доларів щорічно.