Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Марк Беккер провів зустріч з делегацією ПРООН

Марк Беккер провів зустріч з делегацією ПРООН

В ході зустрічі, яка відбулася 18 серпня, обговорили ініціативи, які будуть реалізовані у регіоні.

Від імені голови ХОДА Ігоря Райніна Марк Беккер подякував усім учасникам Програми розвитку ООН на території України за всебічну підтримку, яку вони надають, в тому числі, і Харківській області.

«Харківщина одна з перших почала приймати переселенців в 2014 році. За останніми даними, їх налічується 192 тисячі, при цьому - 144 тисячі сімей, - зазначив заступник голови ХОДА. - Харківська облдержадміністрація працює з переселенцями за кількома напрямками. В першу чергу - це напрямок, пов'язаний з розселенням тимчасово переміщених осіб. Так, було розселено понад 40 тисяч сімей, створено 8 стаціонарних пунктів, де компактно проживають переселенці. Ще один напрямок - це робота з надання соціальної допомоги. Адресна допомога була надана 102 тисячам сімей переселенців. Крім цього, працюємо над виплатою пенсій».

За словами Марка Беккера, в області ведеться активна робота з працевлаштування переселенців. Так, роботу отримали понад 2 тисячі ВПО. Близько тисячі працювали на громадських оплачуваних роботах, понад 600 осіб було навчено новим професіям.

«Ми надаємо повний комплекс послуг з освіти та медичної допомоги. Сьогодні понад 5 тисяч дітей навчаються в школах Харкова та Харківської області. Близько 2 тисяч здобувають дошкільну освіту. Хочу зазначити, що півтисячі дітей навчаються у вищих навчальних закладах I-II рівня акредитації та понад 2,5 тисячі - це студенти, які навчаються у вищих навчальних закладах III-IV рівня акредитації, - зазначив Марк Беккер. - У Харківській області створено всі умови для того, щоб тимчасово переміщені особи з Криму, Донецької і Луганської областей відчували себе як вдома. І облдержадміністрація в цьому напрямку працює дуже чітко і злагоджено».

Радник з питань миробудування і розвитку Офісу координатора ООН в Україні Стен Вайцман, в свою чергу, зазначив, що Організація об'єднаних націй значно розширила роботу в Україні. Він також додав, що в умовах кризи робота ведеться за кількома напрямками: гуманітарному, захисту прав людини, встановлення миру і реформи.

«Ми розширили нашу діяльність на сході України в 10 разів. В основному, ця робота заснована на наших дослідженнях: які є потреби і проблеми», - зазначив Стен Вайцман.

В ході зустрічі представники делегації ПРООН в Україні представили ініціативу, яка буде впроваджена в 5 областях України: Донецькій, Луганській і трьох прикордонних регіонах, в тому числі - і Харківському.

«Це, по суті, опитування або індекс соціальної згуртованості і примирення. Він вперше був запущений на Кіпрі. Також цей індекс розраховувався десь для 4 країн, де були конфлікти, - розповів фахівець з питань відновлення в Україні Програми розвитку Організації об'єднаних націй (ПРООН) в Україні Ільдар Газізулін. - Він розраховується для того, щоб стежити за динамікою розвитку відносин в суспільстві між різними групами. Також він дозволяє на підставі кількох параметрів, які оцінюються в ході регулярного опитування, в певній мірі прогнозувати - погіршиться ситуація або покращиться».

За словами представника ПРООН в Україні, опитування буде проводитися у вересні-жовтні, до кінця року експерти отримають перші результати. Також, за його словами, планується провести серію консультацій, щоб зрозуміти - як інтерпретувати результати.

«Унікальність опитування - це діагностика ситуації і можливість прогнозувати. Можна буде з'ясувати, як певні групи людей за віком, статтю і т.д. відносяться до певних речей, як вони будуть реагувати в тій чи іншій ситуації - конфліктно або неконфліктно, - сказав Ільдар Газізулін. - Ми відцифровуємо такі абстрактні поняття, як «згуртованість», «примирення», які складно «прощупати». На виході ми отримаємо цифри, які можна порівнювати між собою, між областями, в часі і так далі».

За його словами, індекс дозволить визначити конфлікти на мікрорівні, також буде проведено психологічний зріз.

Марк Беккер зазначив, що робота проходитиме через Департамент соціального захисту населення ХОДА, зокрема, для отримання певних статистичних даних.

«Харківська облдержадміністрація, голова ХОДА Ігор Райнін завжди відкриті, в тому числі - і для реалізації подібних досліджень. Вони дуже важливі для того, щоб розуміти не тільки настрої, але і найголовніше, - прогнозувати ті наслідки, які можна отримати в результаті тих чи інших подій», - зазначив Марк Беккер.

Більше фото