Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Молоді вчені Харківщини отримають кошти від держави на впровадження своїх проектів

Молоді вчені Харківщини отримають кошти від держави на впровадження своїх проектів

В Міністерстві освіти та науки України підбили підсумки Конкурсу проектів молодих вчених, які працюють (навчаються) у ВНЗ та наукових установах.

За результатами конкурсу в цілому відібрано 79 наукових розробок, у переліку – 9 харківських проектів. На фінансування проектів з  державного бюджету виділено 12 млн грн. Про це розповіла Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час фінального засідання конкурсної комісії.

Міністр зазначила, що конкурс для молодих вчених проводиться вперше в Україні та відіграє важливу роль для мотивації їх праці.

«Молоді вчені – це золотий фонд нації, і держава повинна шукати можливості їх підтримати. Потрібно, щоб ці таланти - вони залишалися працювати в Україні та змогли долучатися до роботи в міжнародних проектах», - наголосила Лілія Гриневич.

Конкурс проектів був оголошений за тематичними напрямами, що відповідають пріоритетам участі України у Рамкової програмі Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт-2020». За час проведення конкурсу МОН отримало 439 проектів наукових робіт молодих учених зі 114 вищих навчальних закладів та наукових установ. За словами міністра, конкурс було проведено максимально прозоро, і деякі його процедури можуть бути застосовані для проведення інших конкурсних відборів наукових проектів. Натхненниками конкурсу стали молоді науковці, які зголосилися бути експертами наукових робіт, поданих на конкурс.

Як зазначив заступник міністра освіти і науки Максим Стріха, фінансування проектів переможців розпочнеться у цьому місяці -  на це вже зарезервовані кошти державного бюджету. 

Довідка. Конкурс проектів молодих вчених, які працюють (навчаються) у вищих навчальних закладах та наукових установах, що належать до сфери управління МОН, було розпочато у травні 2016 року. За правилами проведення конкурсу, керівником проекту має бути кандидат наук віком до 35 років; докторант або доктор наук віком до 40 років, який працює (навчається) у вищому навчальному закладі, науковій установі на момент подання проекту на конкурс. До складу виконавців проекту можуть входити студенти, аспіранти, наукові та науково-педагогічні працівники та інші дослідники, вік яких на момент подання проекту не перевищує 35 років.