Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Михайло Черняк вручив нагороди лауреатам премії імені І.Ю. Рєпіна

Михайло Черняк вручив нагороди лауреатам премії імені І.Ю. Рєпіна

Урочистий захід відбувся 5 серпня, у 172-у річницю від дня народження великого художника, в художній галереї КЗ «Художньо-меморіальний музей І. Ю. Рєпіна».

Цього року лауреатами премії стали: Віктор Ковтун - у номінації «Живопис» - за цикл творів «Моя Україна», Віктор Ігуменцев - у номінації «Графіка» - за цикл гравюр різцем «Спогади», а також Ольга Денисенко та Вікторія Кацай - у номінації «Мистецтвознавство» - за виставково-видавничий проект «Незабуті імена земляків».

Заступник голови ХОДА відзначив, що саме Харківська облдержадміністрація стала ініціатором відродження конкурсу кілька років тому. Цього року була вдосконалена процедура його проведення та розширена кількість номінацій.

«Від імені голови Харківської обласної державної адміністрації Ігоря Райніна вітаю лауреатів премії та бажаю їм нових творчих перемог і натхнення, - звернувся до учасників заходу Михайло Черняк. - Сама премія значима не лише для переможців, а й для Харківщини в цілому. Сьогодні ми відродили конкурс на обласному рівні, завтра він буде звучати на всеукраїнському рівні. Ми зробимо все для того, щоб розширити межі та масштаби премії».

Як зазначив лауреат премії, голова Харківської організації Національної спілки художників України, народний художник Віктор Ковтун, саме в Чугуєві, в приміщенні, де проходить церемонія нагородження, юний Ілля Рєпін робив перші кроки в образотворчому мистецтві.

«Рєпін, безумовно, - явище світової культури, і премія його імені для мене значить багато. Я думаю, що за сприяння влади всіх рівнів у майбутньому лауреатів буде більше», - сказав художник.

Довідка. Премія імені І.Є. Рєпіна заснована Харківською обласною державною адміністрацією з метою підтримки розвитку культури та мистецтва в регіоні, а також для популяризації творчої спадщини всесвітньо відомого художника, одного із засновників української національної школи живопису - Іллі Юхимовича Рєпіна.

Премія присуджується у трьох номінаціях по черзі циклом у 2 роки: у перший рік циклу - в номінаціях «Живопис», «Графіка», «Мистецтвознавство», у другий рік циклу - в номінаціях «Скульптура», «Монументальне мистецтво», «Декоративно-прикладне мистецтво».