Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Харківській області налагоджено чіткий механізм соціальної адаптації учасників АТО. Михайло Черняк

В Харківській області налагоджено чіткий механізм соціальної адаптації учасників АТО. Михайло Черняк

Про проекти адаптації демобілізованих бійців до мирного життя, що реалізуються за підтримки обласної адміністрації, заступник голови ХОДА розповів під час прес-конференції 8 липня.

Михайло Черняк наголосив, що керівництво області приділяє особливу увагу питанням, пов'язаним із забезпеченням учасників АТО, їх рішення знаходиться на особистому контролі голови ХОДА Ігоря Райніна.

«Сьогодні у нас відпрацьований механізм ефективної взаємодії обласної адміністрації, Державної служби у справах ветеранів та учасників АТО і громадськими організаціями. І якщо на початкових етапах нашої роботи довіра бійців до представників влади була мінімальною, то тепер, бачачи реальні результати, вони звертаються до нас, розуміючи, що знайдуть підтримку», - зазначив Михайло Черняк.

Він розповів про те, що Ігор Райнін дав доручення керівникам усіх районів області закріпити за сім'ями загиблих учасників АТО представників районних адміністрацій, які будуть відповідати за вирішення їх проблемних питань.

«Активна робота з учасниками АТО ведеться також спільно з обласним центром зайнятості, де реалізуються державні програми. Це та одноразова допомога для відкриття власного бізнесу та програми професійної переорієнтації», - розповів заступник голови ХОДА.

Також в області реалізуються програми медичної допомоги, протезування, санаторно-курортного лікування бійців. Вирішуються питання забезпечення житлом сімей учасників АТО

Окремо учасники прес-конференції зупинились на питанні виділення землі.

«Отримання земельної ділянки - одна з найважливіших складових соціальної адаптації учасників АТО. Боєць повертається додому - і відразу зайнятий справою: обробляє землю, будує будинок, - зазначив начальник сектору Державної служби по справах ветеранів та учасників АТО Юрій Корсунов. - Завдяки підтримці обласної адміністрації, в Харківській області земля виділяється всім, хто виявляє таке бажання. Більше того, всі ділянки під садове господарство виділені хлопцям в живописних, екологічно чистих районах, недалеко від Харкова».

За словами Юрія Корсунова, на сьогодні в області виділено близько 1800 ділянок під садівництво та для ведення особистого сільського господарства. Надалі власники цих ділянок планують об'єднатися в кооперативи для максимально ефективного освоєння землі і будівництва котеджних селищ.