Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У ході медичної реформи в кожному районі буде створено хоспісне відділення

У ході медичної реформи в кожному районі буде створено хоспісне відділення

Про це повідомив директор Департаменту охорони здоров'я ХОДА Олександр Галацан під час науково-практичної конференції, що була присвячена питанням розвитку хоспісної та паліативної медицини в Україні.

За інформацією Олександра Галацана, сьогодні в області паліативну допомогу надають Харківський обласний центр паліативної медицини «Хоспіс» і відділення паліативної опіки при Харківській міській клінічній багатопрофільній лікарні № 17. Директор Департаменту також зазначив, що основні напрямки розвитку паліативної допомоги в Україні були прийняті Міністерством охорони здоров'я ще в 2010 році.

«Передбачалося створення відділення паліативної допомоги в кожному районі. На жаль, ці ініціативи не реалізовані, - зазначив Олександр Галацан. - Тому при створенні майбутніх госпітальних округів у ході реформи вторинної ланки, обов'язково передбачається створення в кожному районі відділення сестринського догляду та хоспісного відділення. Це актуальна тема для нашого старіючого населення».

Олександр Галацан зазначив, що учасники конференції з усієї України вже змогли ознайомитися з роботою відділення паліативної допомоги, а також поділитися актуальною інформацією, яка сприяє вирішенню багатьох питань галузі.

Як зазначив голова правління Всеукраїнської громадської організації «Українська ліга розвитку паліативної та хоспісної допомоги» Василь Князевич, за підсумками конференції буде прийнятий етичний кодекс.

«Кодекс представить собою звід правил поведінки медиків і суспільства в цілому по відношенню до людей, які знаходяться в останньому періоді життя і потребують особливого ставлення», - сказав Василь Князевич.

Довідка. Науково-практична конференція з міжнародною участю «Паліативна допомога в Україні: Морально-етичні, психологічні та духовні аспекти» триватиме 14 та 15 червня. Участь у ній візьмуть близько 300 осіб. З них - понад 200 представників усіх областей України: керівники охорони здоров'я, професорсько-викладацький склад, науковці установ Національної академії медичних наук України, практичні лікарі-онкологи, терапевти, геріатри, педіатри, сімейні лікарі, соціальні працівники, психологи, а також понад 100 священнослужителів різних конфесій.