Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Голови об’єднаних громад Харківщини ознайомилися з досвідом польських колег

Голови об’єднаних громад Харківщини ознайомилися з досвідом польських колег

У рамках проекту «Ефективне місцеве самоврядування. Досвід Польщі в Україну» делегація Харківщини протягом тижня вивчала досвід найближчих європейських сусідів.

До складу делегації увійшли голови новостворених об’єднаних громад та місцевих рад, які наразі розглядають можливість об’єднання, із Харківського, Валківського, Зачепилівського, Чугуївського, Вовчанського та Печенізького районів. Представники місцевого самоврядування відвідали Малопольське та Підкарпатське воєводства Республіки Польща.

«Візит харківської делегації до Польщі відбувся в рамках проекту «Ефективне місцеве самоврядування. Досвід Польщі в Україну», що реалізується Харківським регіональним Офісом з підтримки реформи місцевого самоврядування та ГО «Польсько-українська аграрна асоціація» за підтримки ХОДА, Генерального консульства республіки Польща у місті Харкові та Генерального Консульства України у місті Кракові, - повідомила керівник Харківського офісу реформ Діана Баринова. - Проект спрямований, в першу чергу, на стимулювання подальшого процесу об’єднання громад, зміну свідомості голів, людей, від яких залежить розвиток сільських територій. Його реалізація була б неможлива без безпосередньої участі та підтримки Харківської обласної державної адміністрації та Генерального консульства республіки Польща у місті Харкові».

За інформацією Діани Баринової, візит представників нашого регіону до Польщі розпочався 6 червня із зустрічі з Генеральним Консулом України у місті Кракові Олегом Мандюком. Під час заходу обговорили процес реалізації реформи місцевого самоврядування  в Україні, налагодження співпраці з польськими колегами та реалізацію спільних проектів.

Згодом делегація ознайомилася з роботою Малопольської агенції регіонального розвитку, яка за оцінкою експертів, є найбільш успішною та ефективною на території Польщі. Цього ж дня представники самоврядування Харківщини відвідали сільськогосподарську дорадчу службу, що розташована в Кракові.

«На зустрічі говорили про проблеми сільських територій України та шляхи їх вирішення, - розповіла керівник Харківського регіонального Офісу з підтримки реформи місцевого самоврядування. - Пан Ярослав Бомба – директор сільськогосподарської дорадчої служби - підкреслив, що Україна, зокрема Харківщина, мають значний аграрний потенціал, який необхідно вдосконалювати та розвивати. А для цього потрібно навчати і малих фермерів, і сільських голів, і депутатів. Кожна польська гміна має у складі виконкому фахівця, що відповідає за ведення сільського господарства на її території, бо зацікавлена у підвищенні ефективності АПК. Подібний досвід цікавий як для українських аграріїв, так і для представників місцевого самоврядування. Бо Харківщина – аграрний регіон, і розвиток сільського господарства  та підвищення його рентабельності є основною точкою зростання  для сільських територій».

7 червня керівники органів місцевого самоврядування Харківщини відвідали місто Мислениця та ознайомилися з досвідом роботи уряду міста. Директор Уряду міста і гміни Мислениця – Мічеслав Кесек розповів головам громад Харківщини про організацію роботи гміни, підходи щодо розвитку територій та вирішення повсякденних проблем.

«Цікавим для представників Харківщини було те, що гміна деякі малокомплектні школи передала на утримання спілкам батьків та вчителів даних шкіл. Передає їм відповідну освітню субвенцію, яка передбачена на кожного учня, і спілка сама здійснює повне господарювання. Подібна ситуація і з утриманням спортивного центру. Цей досвід підкреслює активну участь населення у житті гміни та значний рівень розвитку громадського  суспільства у наших польських сусідів», - зазначила Діана Баринова.

Наступним пунктом зустрічі стала гміна Вишнева, що складається з 6 сіл та нараховує понад 4,5 тис. осіб. Війт гміни пан Веслав Стальмах розповів про роботу виконкому та шляхи розвитку території.

9 червня делегація представників місцевого самоврядування ознайомилася з роботою уряду міста Лежайськ.

«Бургомістр міста пан Іренеуш Стефанськи обирається на цю посаду протягом трьох каденцій. З моменту його приходу до управління бюджет гміни виріс у 10 разів. Це відбувається за рахунок залучення бізнесу та мешканців на територію шляхом створення комфортних умов як для життя, так і для здійснення підприємницької діяльності. Велику зацікавленість представників місцевого самоврядування викликали нестандартні підходи уряду міста щодо управління відходами, які не тільки дозволяють підтримувати чистоту на території міста, але й поповнюють бюджет», - розповіла Діана Баринова.

За її інформацією, під час візиту делегації нашого регіону до Польщі уряди міст Мислениця, Лежайська та гміни Вишнева виказали свою готовність до подальшої співпраці з українськими  колегами та зацікавленість у підписанні партнерських угод.