Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Перший концерт в органному залі філармонії відбудеться вже у вересні

Перший концерт в органному залі філармонії відбудеться вже у вересні

Про це повідомив голова ХОДА Ігор Райнін. 27 квітня він проінспектував хід робіт на головному культурному будівництві області.

«Реконструкція Харківської обласної філармонії почалася в 2005 році, вона відбувалася різними темпами і на певному етапі була припинена. У минулому році ми чітко позначили одним з пріоритетних напрямків своєї роботи реконструкцію філармонії, - підкреслив Ігор Райнін. - Вона повинна бути в такому культурному центрі України як Харківський регіон. Роботи поновилися, ми домоглися виділення необхідного фінансування і сьогодні говоримо про те, що перший пусковий комплекс Харківської обласної філармонії (мова йде про органний зал) буде підготовлений до Дня Незалежності. Ми взяли на себе таке зобов'язання і слово своє стримаємо. У вересні всі харків'яни зможуть прийти до зали на 500 місць і послухати органну музику. Думаю, що перший концерт ми зробимо вкрай цікавим. Це буде велика культурна подія для харків'ян».

На даний момент всі загальнобудівельні та підготовчі роботи в органному залі філармонії завершені. Залишилося встановити орган і глядацькі крісла. Монтувати і налаштовувати інструмент будуть фахівці фірми-виробника «Олександр Шуке». Вони приїдуть до Харківської області 17 травня.

«Монтаж органу - це дуже тонкий, специфічний момент, і цю роботу виконають одні з найкращих фахівців у світі. Наразі все йде за планом. Роботи всередині залу були завершені в 1-му кварталі 2016 року, фасад завершимо в другому, оскільки робити його взимку було не можна, це б зашкодило якості робіт», - пояснив Ігор Райнін.

До вересня будівельники також обіцяють завершити роботи з благоустрою території біля нового органного залу.

Довідка. Будівля Харківської обласної філармонії - пам'ятник архітектури. Її побудували в 1827 році як Комерційний клуб, а після двох перебудов - в 1855 і 1890 роках - тут розмістився оперний театр. Велика зала нинішньої філармонії будувалася як аналог славетного залу палацу Тюїльрі. Згодом конструкції будівлі прийшли в аварійний стан, і в 2005 році її почали реконструювати. У тому числі, запланували побудувати новий органний зал, гримерні, зону кулуарів і фойє, кафе і буфетів. Через нестачу фінансування будівельні роботи кілька разів зупинялися, їх змогли відновити восени 2015 року, після того, як керівництво ХОДА домоглося виділення необхідних коштів з держбюджету.