Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В ХОДА презентували новий компонент проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду»

В ХОДА презентували новий компонент проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду»

Експерти обговорили, як будуть реалізовувати в області інноваційний компонент «Розумні міста і електронний уряд».

Презентація відбулася в ході засідання координаційної ради з питань реалізації в регіоні проекту Європейського Союзу та ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду. Фаза-III».

Спеціаліст з розвитку громад Олександр Рябий повідомив, що інноваційний компонент «Розумні міста і електронний уряд» заснований в кінці березня 2016 року і передбачає підтримку за деякими напрямками. Зокрема, йдеться про надання послуг за принципом електронного уряду в містах-партнерах муніципального компоненту проекту МРГ (в Харківській області це - Чугуїв і Мерефа).

«Ми говоримо в цілому про створення комплексу заходів щодо забезпечення комфортного життя громадянина в містах та громадах. Кінцева мета проекту - це отримання громадянами якісних адміністративних, правових, господарських та соціальних послуг від органів місцевого самоврядування і центральної влади», - зазначив Олександр Рябий.

Він висловив думку, що на місцевому рівні зараз простіше і швидше організувати умови з надання електронних послуг. Також фахівець повідомив, що Державне агентство з питань електронного урядування України вже зараз взяло на себе зобов'язання в 2016-2017 роках почати надавати на місцевому рівні мінімум 20 послуг за європейським принципом.

«Крім цього, ми пропонуємо прозорість і підзвітність місцевих органів влади. Що мається на увазі? Це публічність інформації про сесії (відкриті засідання комісій, їх онлайн-трансляції і т.п.). Громадяни - «очі і вуха» міста. Через смартфон фотографії поривів, звалищ і ін. повинні автоматично потрапляти до департаментів. Також мова йде про відкриті бюджети і електронні закупівлі в системі ProZorro. Передбачається залучення громадян до прийняття рішень, які виносяться на обговореннях сесій міст та сіл, і багато іншого, в тому числі, онлайн-консультації в поліклініках», - розповів про широкі можливості інновації Олександр Рябий.

Як зазначила виконуюча обов'язки директора Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону ХОДА Вікторія Бєлявцева, залучення та ефективне використання міжнародної технічної допомоги є одним з найважливіших елементів роботи щодо розвитку регіону. Вона підкреслила: спільний проект ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» є надійним партнером Харківської області протягом останніх 8 років.

«Півтора роки тому ми започаткували III фазу проекту, реалізація якої розрахована на 4 роки», - уточнила Вікторія Бєлявцева.

Вона нагадала, що до основних програм проекту з розвитку сільських громад і малих міст були додані додаткові компоненти. Йдеться про мікропроект з підтримки тимчасово переміщених осіб і компонент «Розумні міста і електронний уряд».