Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Експерти ЄС вивчають ситуацію в Харківській області щодо вирішення питань переселенців

Експерти ЄС вивчають ситуацію в Харківській області щодо вирішення питань переселенців

З цією метою група експертів Євросоюзу 19 квітня зустрілася з керівниками профільних департаментів ХОДА.

У ході зустрічі директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага повідомив делегації, що наразі в області обліковується 204 тис. тимчасово переміщених осіб. За його інформацією, всі ці люди мають житло, користуються медичними послугами та отримують належні їм соціальні виплати, в тому числі - компенсацію за винайм житла. Проте Юрій Шпарага додав, що, оскільки Україна не має досвіду роботи з ТПО, зараз виникає чимало питань щодо визначення їх статусу, порядку обліку та контролю за місцем їх проживання.

«Враховуючи ваш досвід роботи, хотілося б, щоб ви, зі свого боку, надали конкретні рекомендації щодо роботи з ТПО. Також сподіваємося, що під час підготовки відповідного законодавства будуть враховані міжнародні принципи, зокрема - в сфері збереження прав людини та надання гуманітарної допомоги», - звернувся до експертів Юрій Шпарага.

У свою чергу, європейські експерти підкреслили, що основна мета їх візиту – це вивчення ситуації з ТПО в Україні для того, щоб надати об’єктивну інформацію та рекомендації керівництву ЄС у Брюсселі.

«Згідно з угодою між ЄС та Урядом України щодо надання допомоги державному бюджету Україною вже було отримано два транші на суму 3,2 млрд євро. Третій транш – 1,3 млрд - можливий за виконання певних умов, зокрема - в питаннях, які стосуються ТПО», - повідомив експерт ЄС Грегорі Мактаггарт.

За його словами, після відповідної роботи з державними установами та міжнародними громадськими організаціями в Києві наразі експерти вивчають ситуацію з ТПО в регіонах, у першу чергу, - в Харківській області та в підконтрольній українській владі частині Луганської та Донецької областей.

«Після роботи в Харкові ми відвідаємо Краматорськ. Узагальнення і висновки будуть готові наприкінці травня. Будемо сподіватися, що при проведенні переговорів ЄС з Урядом України наші рекомендації будуть враховані», - розповіли експерти. 

Представників моніторингової місії також ознайомили з питаннями медичного забезпечення переселенців у Харківській області. За даними директора Департаменту охорони здоров’я Олександра Галацана, цього року, як і минулого, регіон не отримав додаткових коштів, які потрібні у зв’язку з перебуванням на території ТПО.

«Бюджет охорони здоров’я Харківської області та обласний бюджет постійно відчувають величезне навантаження, яке нічим не компенсується», - зауважив Олександр Галацан.

Для вивчення питання експерти відвідають медичні заклади, в яких обслуговуються переселенці, зокрема, мова йде про Обласну дитячу клінічну лікарню №1 та обласну клінічну лікарню.