Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

20% тіла кредитів, які ОСББ взяли на утеплення, компенсуватимуть з обласного бюджету

20% тіла кредитів, які ОСББ взяли на утеплення, компенсуватимуть з обласного бюджету

Порядок використання коштів на реалізацію Програми стимулювання ОСББ і ЖБК області до впровадження ефективних технологій затвердили на сесії обласної ради 14 квітня.

«Саму програму затвердили ще в 2015 році, - пояснив директор Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури ХОДА Сергій Магдисюк. - Уже працює державна програма, за якою з держбюджету відшкодовується 40% суми кредиту, залученого на придбання енергоефективного обладнання. Але ставки банків сьогодні дуже високі, тому ОСББ потрібна додаткова допомога».

Згідно з програмою, за рахунок коштів обласного бюджету будуть відшкодовувати 20% тіла кредитів, які ОСББ і ЖБК беруть на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів, у тому числі:

- для облаштування індивідуальних теплових пунктів;

- для регуляторів теплового потоку через погодні умови та необхідного для їх роботи обладнання й матеріалів;

- для вузлів обліку води та теплової енергії;

- на вікна з двокамерними енергозберігаючими склопакетами для місць загального користування;

- на матеріали для робіт з теплоізоляції зовнішніх стін, підвалів, горищ, покрівель і фундаментів;

- для матеріалів і обладнання для модернізації систем освітлення місць загального користування.

Представники ЖБК та ОСББ зможуть отримати з обласного бюджету компенсацію тіла кредиту, взятого на придбання цих матеріалів у «Ощадбанку», «Укргазбанку» або «Укрексімбанку».

«Відповідно до прийнятого на сесії Порядку використання коштів обласного бюджету, відбуватися це буде наступним чином. Банки до 10 числа кожного місяця надають нашому департаменту дані з реєстру позичальників, які мають право на отримання відшкодування. Департамент до 25 числа кожного місяця на підставі реєстру перераховує бюджетні кошти на рахунки банків, а банки протягом трьох днів - на рахунки позичальників. Для того, щоб позичальника включили у цей реєстр, йому потрібно надати банку документи, що підтверджують цільове використання коштів, наприклад, акт виконаних робіт», - пояснив Сергій Магдисюк.

Він підкреслив: відшкодування кожному позичальнику з обласного бюджету проводиться одноразово в розмірі 20% від суми тіла кредиту, але не більше 2000 грн в розрахунку на одну квартиру багатоквартирного будинку за однією кредитною угодою.

«Відшкодовувати суми кредитів ми будемо в межах коштів, передбачених на ці цілі в обласному бюджеті. На даний момент прогнозований обсяг фінансування програми в 2016 році - 1,1 млн грн», - уточнив директор Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури ХОДА.