Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В регіоні планують впроваджувати енергоефективні технології харківських вчених

В регіоні планують впроваджувати енергоефективні технології харківських вчених

В Управлінні паливно-енергетичного комплексу ХОДА зацікавилися науковими розробками Інституту проблем машинобудування ім. А.П. Підгорного.

З проектами, які розробляються в НДІ, ознайомився начальник Управління паливно-енергетичного комплексу Олексій Белоцький.

«Сьогодні перед нами стоїть завдання впровадження енергоефективних та енергозберігаючих технологій. Харківська область ефективно співпрацює в цьому напрямку з іноземними партнерами. Але в Харкові є досить потужна наукова база для розробки власних технологій», - зазначив Олексій Белоцький.

В ході відвідування інституту начальник Управління паливно-енергетичного комплексу ознайомився з обладнанням і стендовими випробуваннями в лабораторіях СВЧ-плазми, композитного палива, водневої енергетики і різновидами використання сучасних видів біопалива на шляху диверсифікації енергоресурсів.

Один з найбільш перспективних напрямків роботи інституту пов'язаний з гідроенергетикою. Тут розробляють проекти акумулюючих мікро- і мінігідроелектростанцій, які при мінімальних витратах зможуть забезпечити енергією окремі об'єкти - від сільськогосподарських підприємств до невеликих селищ.

Також в інституті працюють над створенням сучасних видів палива з відходів виробництва. Крім того, тут є напрацювання в сфері ефективного видобутку природних копалин в нафтовій і газовій галузі, які дозволять, наприклад, збільшити вихід газу з діючих на території області свердловин.

«В інституті проблем машинобудування є великий потенціал у сфері енергоефективності, цікаві проекти. Ми детально вивчимо перспективи подальшої співпраці і будемо використовувати всі можливості для розвитку і впровадження вітчизняних енергозберігаючих технологій», - зазначив Олексій Белоцький.