Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Пам'ятник воїнам АТО планують встановити на площі Повстання

Пам'ятник воїнам АТО планують встановити на площі Повстання

Про це на прес-конференції 22 березня повідомив головний спеціаліст сектору Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО в Харківській області Юрій Корсунов.

Ініціаторами створення такого пам'ятника стали члени Харківської обласної організації «Спілка ветеранів АТО».

Цю ідею підтримав голова ХОДА Ігор Райнін. Він звернувся до керівництва міста з проханням сприяти у вирішенні питання проектування і будівництва пам'ятника.

Як розповів Юрій Корсунов, місце для встановлення пам'ятника воїнам антитерористичної операції обговорили на громадських слуханнях, куди були запрошені ветерани АТО, представники громадських організацій, волонтери, представники міської та обласної влади, депутати. В ході слухань розглядалися кілька варіантів розташування: Меморіал Слави, площа Небесної Сотні, вулиця Університетська, парк Перемоги. Але найбільш гідним місцем, на думку громадськості, є місце в парку на площі Повстання, в районі Національної академії Національної гвардії України.

«Це перехрестя Московського проспекту і вулиці Кірова. На алеї, між двома виходами з метро, ​​є клумба - розв'язка пішохідних доріжок. Там є дуже зручне місце, воно облаштоване, там є можливість зібратися достатній кількості людей. Там все проглядається, є місця для відпочинку, поблизу є опора, на якій можна встановити відеоспостереження або додаткове освітлення», - розповів Юрій Корсунов.

За його словами, зараз необхідно переходити до технічної частини: отримання дозволу на розробку проекту землевідведення та оголошення конкурсу на створення пам'ятника.

«Ми знаходимося на стадії опрацювання та підготовки проекту рішення сесії міськради про виділення землі під пам'ятник. З місцем визначилися, земля повинна бути виділена, і після цього буде оголошено конкурс на розробку пам'ятника», - зазначив депутат міськради Віталій Маляренко.

За словами ініціаторів створення пам'ятника, незважаючи на те, що конкурс ще не оголошений, провідні архітектори міста та області вже готуються до нього.

«Вже є пропозиції, але конкурс буде проводитися відкрито, публічно, за участю ветеранів АТО. З усіх пропозицій ми оберемо проект з максимальним смисловим навантаженням, - зазначив Юрій Корсунов. - Наш пам'ятник однозначно буде відрізнятися від всіх харківських пам'ятників, він повинен символізувати новий час і нових героїв».

Весь процес створення і встановлення пам'ятника займе від шести місяців до року. Пам'ятний камінь на місці будівництва планують закласти 28 травня, в День прикордонника. Бюджетні кошти на спорудження витрачатися не будуть.

«Для цього будуть залучатися фінанси громадських організацій, благодійні внески, спонсорські гроші. Пам'ятник - народний, біда - загальна, і пам'ять повинна бути загальною», - зазначив Віталій Маляренко.