Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На проведення водообміну в Краснопавлівському водосховищі спрямують 60 млн грн

На проведення водообміну в Краснопавлівському водосховищі спрямують 60 млн грн

Про це повідомив директор Департаменту екології та природних ресурсів ХОДА Андрій Тимчук.

Він зазначив, що востаннє необхідний для підтримання екологічної безпеки захід здійснили восени 2013-го року. З того часу роботи на водоймі, що постачає воду до Харкова, Лозової, Первомайського та низки населених пунктів області, не проводилися.

«Згідно з графіком проектного режиму водосховища обмін повинен відбуватися двічі на рік – навесні та восени», - відзначив Андрій Тимчук.

Він уточнив, що водою з Краснопавлівського водосховища забезпечується більш 400 тис. мешканців регіону – в тому числі, більше 280 тис. харків’ян та близько 120 тис. мешканців інших населених пунктів.

«Станом на 10 лютого 2016 року фактичний об’єм води у водосховищі склав 141,1 млн куб. м, що становить 34,4% від проектного обсягу. Подача дніпровської води по каналу Дніпро-Донбас дозволить покращити якість води у Краснопавлівському водосховищі та екологічну ситуацію в басейні ріки Сіверський Донець», - підкреслив директор Департаменту екології та природних ресурсів ХОДА.

Він повідомив, що необхідні для проведення водообміну 60 млн грн буде виділено з загального фонду державного бюджету за бюджетною програмою «Експлуатація державного водогосподарського комплексу та управління водними ресурсами».

«Згідно з регламентом, з початку буде проведено водообмін у Орільському водосховищі, в результаті якого жорсткість води зменшиться на 15 %, далі – подача води до Краснопавлівського водосховища 12 насосними станціями управління каналу Дніпро-Донбас в обсязі 120 млн кубічних метрів», - розповів Андрій Тимчук.

Довідка. Краснопавлівське водосховище є складовою частиною водогосподарської системи східної України та призначене для господарсько-питного водопостачання м. Харкова та населених пунктів Харківської області, а також підтримання водності р. Сіверський Донець. Наприклад, через систему централізованого господарсько-питного водопостачання КП «Харківводоканал» з водосховища питна вода надходить до таких населених пунктів Харківської області: м. Лозова, м. Первомайський, смт Краснопавлівка, сел. Покотилівка, сел. Високе, а також частково - до м. Харків.