Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Забезпечення прав і свобод громадян - найважливіше завдання нашої держави. Президент

Забезпечення прав і свобод громадян - найважливіше завдання нашої держави. Президент

Звернення Петра Порошенка до Українського народу з нагоди Міжнародного дня прав людини.

Шановні співвітчизники!

Сьогодні ми разом з усім світом відзначаємо Міжнародний день прав людини, який було засновано 65 років тому Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй.

Головний принцип поваги до людини, її фундаментальних прав закладено у перших рядках Загальної декларації прав людини 1948 року: «Всі люди народжуються вільними та рівними у своїй гідності та правах».

Ми пишаємося тим вагомим внеском, який зробив Український народ у становлення прогресивних уявлень про права людини. Наша багатовікова історія є яскравим прикладом самовідданої боротьби за свободу і створення власної незалежної держави.

Виклики, з якими Україні довелося зіткнутися останнім часом, засвідчили незворотне прагнення нашого суспільства до побудови європейської та демократичної країни, у якій гарантується та забезпечується право на гідне життя. Водночас питання прав людини нині особливо актуальне та набуло нових відтінків.

Уже майже два роки Російська Федерація веде неоголошену війну проти України, зухвало порушуючи міжнародне право. Через анексію Криму та військову агресію Росії більше двох мільйонів осіб змушені були виїхати з зони бойових дій та тимчасово окупованої території. На захоплених українських землях брутально порушуються права наших співвітчизників, зокрема, кримських татар.

Заручниками цієї жорстокої цинічної війни стали Надія Савченко, Олег Сєнцов, Олександр Кольченко, Олексій Чірній, Геннадій Афанасьєв, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Сергій Литвинов, Валентин Вигівський, Юрій Солошенко, інші наші співвітчизники, які з порушенням будь-яких міжнародних норм і правил були захоплені та утримуються росіянами.

Ми боротимемося за кожного українця, який постраждав від дій країни-агресора та її маріонеток.

Забезпечення прав і свобод громадян вважаю одним з найважливіших завдань внутрішньої та зовнішньої політики нашої держави.

Нещодавно мною була затверджена Національна стратегія у сфері прав людини, де захист прав людини визначено безумовним пріоритетом — поряд зі зміцненням національної безпеки та проведенням реформ.

Вдячний усім громадським об’єднанням, насамперед, правозахисним організаціям, які брали активну участь у розробці цього надзвичайно важливого для країни документа, використавши свій практичний і багаторічний досвід.

Ефективна реалізація Стратегії має вирішити проблемні питання у зазначеній сфері, посилити потенціал держави у протистоянні сучасним викликам і ризикам, спричиненим, зокрема, російською агресією.

Як Глава держави, я й надалі робитиму усе можливе для забезпечення конституційних прав і свобод громадян України.

Український народ — згуртований та сильний. Упевнений, що разом ми подолаємо труднощі у розбудові нашої держави. Ми обов’язково переможемо та досягнемо успіху.

Бажаю усім миру, злагоди й добробуту.

Слава Україні!