Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Департамент соцзахисту населення ХОДА розробив програму забезпечення санаторними путівками людей з обмеженими можливостями

Департамент соцзахисту населення ХОДА розробив програму забезпечення санаторними путівками людей з обмеженими можливостями

Про це повідомив директор Департаменту соціального захисту населення Юрій Шпарага в ході прес-конференції, присвяченій Міжнародному дню інвалідів.

«Оскільки за останні кілька років ми не отримували коштів на путівки для санаторно-курортного лікування інвалідів загального захворювання, ми виходимо з ініціативою до депутатів облради, щоб на 2016-20 роки прийняти спеціальну програму. Згідно з цією програмою з обласного бюджету виділятимуться кошти, спрямовані на те, щоб інваліди загального захворювання, які проживають на Харківщині, могли отримати санаторно-курортні путівки за місцем проживання », - розповів Юрій Шпарага.

За його даними, на сьогоднішній день на обліку органів соціального захисту населення в Харківській області знаходиться 118 тисяч людей із інвалідністю, з них майже 5000 - діти. Територіальні центри в регіоні надають соціальні послуги 84 тисячам людей з обмеженими можливостями.

Директор Департаменту соцзахисту населення підкреслив, що ще одним важливим завданням на даний момент є забезпечення людей із інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації.

«Місцевими органами соціального захисту населення в централізованому банку даних з проблем інвалідності розміщено заяв на виготовлення за рахунок коштів державного бюджету 5 602 колісні крісла, також видано 27 676 направлень на виготовлення технічних засобів реабілітації», - навів статистику Юрій Шпарага.

Він також підняв питання забезпечення інвалідів транспортами засобами за державний рахунок. За інформацією директора Департаменту, в Харківській області на обліку на отримання автомобілів знаходиться близько 5000 осіб, але в останні роки транспортні засоби не видавалися.

«Є інформація для людей, які можуть допомогти інвалідам транспортними засобами у якості гуманітарної допомоги і знаходяться за кордоном. На сьогоднішній день прийнята державна програма, згідно якої бажаючий передати автомобіль для інваліда в Україні може це зробити, не проходячи процедуру розмитнення. Цей автомобіль вважатиметься власністю Департаменту, але використовуватиметься інвалідом для власних потреб», - розповів Юрій Шпарага.