Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові та двох районах області працюють бригади психосоціальної допомоги

У Харкові та двох районах області працюють бригади психосоціальної допомоги

Як реалізують у нашому регіоні проекти із допомоги особам, що постраждали від гендерно обумовленого насильства, обговорили за «круглим столом».

У дискусії на тему «Україна без насильства: вирішимо проблему спільно» взяли участь представники виконавчої влади, місцевого самоврядування, гендерних центрів, навчальних закладів, благодійних та громадських організацій. Організатор заходу - Харківська облдержадміністрація - присвятила зустріч старту глобальної щорічної акції «16 днів проти насильства», яка триватиме з 25 листопада по 10 грудня.

Учасники круглого столу відзначили: наразі в нашому регіоні проблема домашнього насильства ускладнюється й збройним конфліктом на сході України.

«У таких ситуаціях завжди збільшується кількість різних випадків насильства , а погіршення гуманітарної ситуації в областях, де триває збройний конфлікт, зумовлює зростання випадків домашнього насильства в цілому по країні, - зазначив т.в.о. заступника голови ХОДА Вадим Глушко. – Тому важливим є надання професійної психологічної допомоги особам, які залишають територію збройного конфлікта, й військовослужбовцям». 

Саме для вирішення цих проблем створений проект «Протидія гендерно обумовленому насильству на сході України», зауважив спеціаліст із гуманітарного реагування в Харківській області Фонду народонаселення ООН (UNFPA) в Україні Сергій Велигодський.

«Наш проект реалізується на території 5 областей і має декілька цілей. Перш за все, це посилення міжвідомчої взаємодії організацій, які дотичні до питань попередження насильства щодо жінок, підвищення обізнаності щодо наявних послуг і допомоги, підсилення потенціалу органів та служб щодо надання допомогам особам, які постраждали від гендерно обумовленого насильства, та покращення якості надання первинної медичної допомоги у сфері охорони статевого та репродуктивного здоров’я в умовах кризи», - зауважив представник UNFPA.

Він також наголосив на тому, що Фонд народонаселення впроваджує програми разом із партнерами: МБФ «Український жіночий фонд», МБФ «Українська фундація громадського здоров’я», Міжнародним жіночим правозахисним центром «Ла-Страда - Україна» та БФ «Здоров’я жінки та планування сім’ї».

Зокрема був презентований один з проектів психосоціальної допомоги, який було розпочато лише два тижня тому. Мова йде про діяльність мобільних бригад, які надають допомогу постраждалим від домашнього насильства.

За словами координатора проекту БФ «Здоров’я жінки та планування сім’ї » Наталії Цветкової, всього в 5 областях України налічується 21 бригада, у Харківській області  - 4. Дві працюють у місті Харків та ще по одній - в Ізюмському та Лозівському районах. До складу мобільних груп входять соціальні працівники та психологи.