Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківські аграрії повинні проявляти ініціативу в реформуванні сфери АПК. Ігор Райнін

Харківські аграрії повинні проявляти ініціативу в реформуванні сфери АПК. Ігор Райнін

Про це голова ХОДА заявив під час урочистого прийому з нагоди Дня працівників сільського господарства.

Звертаючись до учасників заходу, Ігор Райнін зазначив, що в агросекторі залишається багато невирішених питань: це й умови кредитування агробізнесу, умови зовнішньоекономічної діяльності, і вдосконалення земельних відносин. Крім того, за його словами, вимагають обговорення варіанти податкової реформи.

«На мене можете повністю покластися в цих питаннях, - сказав голова ХОДА. - Я готовий відстоювати інтереси аграріїв Харківської області. Але я б вас просив, щоб всі пропозиції, які ми будемо обговорювати, були конструктивними, мали під собою серйозну базу, відповідали інтересам агробізнесу та агросектору Харківської області, але в той же час не перечили інтересам всієї держави. Ми з вами - аграрії і керівництво Харківської області - як лідери сільськогосподарської сфери України, повинні проявляти ініціативу в цьому питанні».

«Єдине на сьогодні, про що я хотів би просити, і в мене була розмова про це з головою ХОДА, - щоб нам залишили спецрежим з ПДВ, бо якщо його скасують, сфера тваринництва відразу стане збитковою, - відреагував на пропозицію проявити ініціативу глава правління ПрАТ «Племінний завод імені 20-річчя Жовтня» Сахновщинського району Микола Ключка. - Хочу зазначити, що Ігор Райнін багато приділяє уваги такій сфері, як тваринництво. Зокрема, з боку обласної державної адміністрації було конкретно поставлено завдання нашій науці про розробку перспективних планів розвитку як в селекції, так і в технологіях виробництва продукції тваринництва».

Голова обладміністрації зазначив, що готовий виступати ініціатором змін, спрямованих на поліпшення роботи в сільському господарстві.

«Я готовий тут виступати прямим ініціатором того, щоб зараз і в податковій реформі, і новому податковому законі, який буде прийматися, враховувалася думка аграріїв. Потрібно цей пласт роботи піднімати. Не говорити, як прийнято, а брати і робити», - сказав Ігор Райнін.

Заступник міністра аграрної політики та продовольства України Володимир Лапа, в свою чергу, пояснив, що питання оподаткування є на даний момент самим складним, проте Мінагрополітики робить все для того, щоб зберегти пільги для аграріїв.

«Є два документи. Перший - це коаліційна угода, якою передбачається незмінна система оподаткування до 2018 року, і другий - це меморандум з МВФ, де передбачається скасування податкових пільг для аграріїв. При цьому навіть з урахуванням податкових пільг у нас підтримка сільгоспвиробників в 10 разів нижче, ніж у Європейському союзі. У разі повної відміни пільг, це буде шок для сільгоспвиробників. І помірно негативна динаміка аграрного виробництва обертається реальним спадом вже в наступному році. Нам би цього не хотілося. Ми робимо все можливе для того, щоб зберегти пільгову систему оподаткування і знайти якісь компроміси», - зазначив Володимир Лапа.