Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Власників маломірних суден закликали дотримуватися вимог безпеки судноплавства

Власників маломірних суден закликали дотримуватися вимог безпеки судноплавства

Про це заявляють у Державній інспекції України з безпеки на морському та річковому транспорті.

Інспекція висловила занепокоєння значним ростом в останній час аварійності при використанні маломірних суден громадянами, перш за все - під час рибної ловлі.

За інформацією Укрморрічінспекції, тільки у жовтні – на початку листопада 2015 року з маломірними суднами, що використовувались для рибальства та полювання, трапилось 7 аварійних подій. Нагадаємо, трагічною стала аварія судна «Иволга» 17 жовтня у Чорному морі неподалік смт Затока Одеської області, коли загинуло 19 осіб, і зниклими безвісти на цей час вважаються 3 особи.

Як повідомляє Укрморрічінспекція, основними причинами виникнення аварійних подій є відсутність необхідних навичок управління судном, невикористання рятувальних засобів, експлуатація судна без урахування його вантажопідйомності та пасажиромісткості, за несприятливих гідрометеорологічних умов або у темний час доби. У декількох випадках мало місце алкогольне сп'яніння судноводіїв та інших осіб, що знаходилися на борту.

В інспекції підкреслюють, що згідно з вимогами нормативно-правових актів з питань безпеки судноплавства, забороняється:

- використання незареєстрованих плавзасобів;

- вихід на водні об’єкти з незареєстрованих баз для стоянки маломірних (малих) суден;

- використання плавзасобів без належного технічного огляду та у невідповідних районах і сезонних та погодних умовах плавання;

- керування судном без посвідчення судноводія малого/маломірного судна;

- користування маломірним судном у темний час доби.

«Ще раз звертаємо увагу громадян на те, що нехтування вимогами безпеки судноплавства, зокрема - використання маломірних суден у холодну пору року, становить небезпеку та загрозу для життя й здоров’я людей, які ними користуються. Закликаємо дотримуватися вимог безпеки судноплавства та особистого виживання на воді, а також не здійснювати вихід на воду маломірними суднами у зимовий період після закриття навігації», - зазначили в Укрморрічінспекції.