Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Отримавши поставки від МОЗ, допоможемо пацієнтам, які потребують дорогого лікування. Михайло Черняк

Отримавши поставки від МОЗ, допоможемо пацієнтам, які потребують дорогого лікування. Михайло Черняк

11 листопада заступник голови обласної державної адміністрації провів особистий прийом громадян.

Більшість з тих, хто прийшов на прийом, зверталися за допомогою в дорогому лікуванні.

Так, про допомогу попросила харків'янка, племінник якої осліп внаслідок важкої форми цукрового діабету. Для того, щоб зробити молодому чоловікові лазерну корекцію зору, його родина взяла в борг значну суму грошей, при цьому хворий потребує подальшого лікування. Сім'я звернулася до комісії ХОДА з надання матеріальної допомоги, але безрезультатно.

Михайло Черняк розповів жінці про те, що всі документи на підтримку їх звернення були направлені до комісії.

«Чому це питання досі не вирішилося, ми обов'язково з'ясуємо. Можливо, це пов'язано з тим, що операцію робили в приватній клініці, але в обласних медзакладах подібні операції не проводяться, тому ви можете розраховувати на надання матеріальної допомоги. Я особисто проконтролюю це питання, впевнений, що ви отримаєте допомогу», - пообіцяв заступник голови ХОДА.

За допомогою в лікуванні доньки, яка страждає важкою формою сколіозу, звернувся переселенець з Луганська. Він розповів про те, що приїхав до Харкова з донькою для обстеження - і в цей час на Донбасі почалися військові дії, повертатися додому родина не стала. Волонтери допомогли їм з житлом, сьогодні луганчани мешкають в Змієві, працюють. Але коштів на операцію на хребті у них немає.

«Для того, щоб прооперувати вашу дочку, потрібно більше 100 тис. грн. На жаль, в обласному бюджеті таких коштів немає. Але ми чекаємо, що найближчим часом почнуть працювати державні програми, за якими ми отримаємо медичні препарати та обладнання на суму 214 млн грн. У тому числі - апарати, яких потребує ваша донька. Як тільки ми отримаємо їх, відразу ж прооперуємо дівчинку», - запевнив Михайло Черняк.

Від поставок за цільовими програмами Міністерства охорони здоров'я залежить життя ще однієї молодої мешканки Харківської області. Її родичка розповіла заступнику керівника ХОДА про те, що згідно з висновком фахівців Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. Н.М. Амосова дівчина потребує термінової операції на серці. Вартість такої операції - близько 100 тис. грн.

Михайло Черняк зазначив, що спочатку пацієнтку проконсультує головний кардіохірург Харківської області.

«Якщо він підтвердить, що операцію дійсно потрібно робити негайно, то ми будемо вживати відповідних заходів, ризикувати життям людини ми, звичайно ж, не станемо, - підкреслив заступник керівника області. - Але якщо у нас є 1,5-2 місяці, ми почекаємо, коли область отримає кардіостимулятори, штучні клапани, розхідники для кардіооперацій та інші матеріали від Міністерства охорони здоров'я за державними програмами. Безумовно, під час очікування пацієнтка буде під постійним наглядом наших кращих фахівців».

З питання працевлаштування до Харківської медичної академії післядипломної освіти до Михайла Черняка звернулася колишня співробітниця закладу, з якою не продовжили контракт - на її думку, незаконно. Жінка зазначила, що сьогодні на кафедрі фтизіатрії і пульмонології, де вона працювала, є вакансії, але конкурс на їх заміщення не проводиться.

Михайло Черняк пояснив їй, що сьогодні діє постанова Кабміну, яка забороняє проводити конкурси в бюджетних установах.

«Ми діємо в рамках законодавства, і впливати на роботодавців - не в нашій компетенції. Я розумію ваше прагнення до науки, але впевнений, що ваш досвід буде затребуваний в практичній медицині. Попрацюйте в лікувальному закладі. А як тільки заборону на проведення конкурсів буде знято, ви зможете повернутися на кафедру, - порадив Михайло Черняк. - А що стосується вашого звільнення: якщо ви впевнені, що ваші права порушили, відстоюйте їх у суді. У трудових спорах суд часто стає на бік працівника».

Всі, хто прийшов на особистий прийом громадян, за необхідністю, отримали консультації керівників профільних підрозділів ХОДА.