Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківські ВНЗ готуватимуть фахівців для оборонної промисловості

Харківські ВНЗ готуватимуть фахівців для оборонної промисловості

Про це домовилися представники Міністерства освіти і науки, Державного концерту «Укроборонпром» і провідних вишів області під час наради, яка пройшла 6 листопада в НТУ «ХПІ».

У засіданні взяв участь заступник голови обласної державної адміністрації Марк Беккер. Він передав учасникам наради від голови ХОДА Ігоря Райніна побажання максимально конструктивної роботи і прийняття рішень, які вже найближчим часом призведуть до реалізації конкретних проектів.

«Сьогодні наукові інститути та вищі навчальні заклади Харківщини виходять на новий рівень співпраці з концерном «Укроборонпром», що, безумовно, сприятиме зміцненню обороноздатності нашої країни, - зазначив Марк Беккер. - Для Харкова важливо, що ця нарада проходить саме в Політехнічному університеті - одному з найстаріших вишів міста, який стояв біля витоків створення вітчизняної військової техніки і озброєння. Сьогодні перед нашими вченими стоїть завдання - створити сучасну техніку, що відповідає вимогам часу і тій ситуації, в якій опинилася наша країна. Відповідні наукові розробки є також у вчених ХНУ ім. В. Н. Каразіна, Харківського аерокосмічного університету ім. М. Є. Жуковського, Харківського національного університету радіоелектроніки. Всі вони будуть брати безпосередню участь у розвитку обороноздатності України».

Як зазначив у ході наради заступник міністра освіти і науки України Максим Стріха, сьогодні міністерство підтримує наукові розробки, пов'язані з виробництвом сучасної оборонної техніки. Так, за сприяння міністерства 5 з 9 розробок, запропонованих Київським політехнічним університетом, вже впроваджуються у виробництво.

Заступник генерального директора концерну «Укроборонпром» Юрій Пащенко підкреслив, що від харківських наукових інститутів та університетів оборонна промисловість чекає не тільки наукових розробок, а й кваліфікованих фахівців, який зможуть втілити ці розробки в життя.

За підсумками наради було підписано Меморандум про партнерство та співробітництво між Державним концерном «Укроборонпром» та НТУ «ХПІ». Згідно з цим меморандумом сторони планують співпрацювати в питаннях підготовки кадрів для підприємств концерну. Керівництво «Укроборонпрому» буде зустрічатися зі студентами університету, знайомити їх зі станом та перспективами розвитку оборонного комплексу. Студенти зможуть проходити стажування та навчальні практики на підприємствах концерну, фахівці яких, у свою чергу, будуть залучатися до визначення тематики курсових і дипломних робіт студентів. Крім того, «Укроборонпром» обіцяє заснувати іменні стипендії та гранти для молодих науковців, які будуть займатися науково-дослідною діяльністю в галузі оборонно-промислового комплексу. Випускники університету матимуть переваги при працевлаштуванні на підприємствах концерну.