Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У двох куп’янських школах відкрили меморіальні дошки загиблим в АТО землякам

У двох куп’янських школах відкрили меморіальні дошки загиблим в АТО землякам

8 жовтня у 4-й школі міста Куп'янськ відкрили меморіальну пам'ятну дошку на честь загиблого в АТО Юрія Загребельного, а в школі №12 - на честь Максима Закопайла.

У церемонії відкриття в 4-й школі взяли участь представники громадськості, однокласники, рідні, друзі, товариші по службі та учні шкіл. До своїх земляків звернувся т.в.о. заступника голови ХОДА Вадим Глушко.

«Сьогодні ми згадуємо про двох наших земляків, молодих воїнів, які склали свої життя за волю України. Виконуючи свій обов'язок, вони розуміли, що можуть не повернутися додому, але продовжували захищати Батьківщину. Я також ваш земляк. І коли я вчився в 11-й школі в Ковшарівці, у нас також відкривали пам'ятні дошки героям - це були воїни-афганці. На прикладі їх мужності ми виховувалися. На жаль, пройшли роки, але війни не припинилися, і тепер прийшов час захищати нашу землю. Сьогодні ми зобов'язані пам'ятати про хлопців, які полягли за мир у нашій країні», - сказав Вадим Глушко.

Підполковник Юрій Загребельний загинув під час бойових дій під Маріуполем 29 жовтня 2014 року. Як розповів т.в.о. військового комісара Куп'янського об'єднаного міського військового комісаріату майор Артем Головко, разом з Юрієм він закінчив Харківський військовий університет і служив в Криму.

«Він закінчив факультет повітряної оборони сухопутних військ в 2005 році. У чині лейтенанта став командиром взводу розвідки радіолокації батареї управління зенітного ракетно-артилерійського дивізіону. Служив в Криму, після анексії залишився вірний присязі і продовжив службу в 36 окремій механізованій бригаді берегової охорони, яка була передислокована в Миколаїв. У вересні минулого року був направлений у службове відрядження в зону проведення АТО. Наприкінці жовтня його не стало. У Юри залишилися мама, дружина і маленький син. Йому виповнився 31 рік», - розповів про загиблого товариша Артем Головко.

Мама Юрія Загребельного, згадуючи про дитинство і юність сина, розповіла, що він захоплювався спортом, зокрема, баскетболом, був душею компанії, хорошим другом і вирішив стати військовим вже з 7 класу. Після загибелі сина сама Тетяна Загребельна повністю присвятила себе волонтерської діяльності.

У Куп'янській загальноосвітній школі I-III ступенів №12 було відкрито меморіальну дошку загиблому в зоні АТО сержанту прикордонних військ Максиму Закопайлу.

Про свого учня повідала завуч, вчитель історії Надія Заїка.

«Після закінчення нашої школи Максим продовжив навчання в Росії. Але в грудні 2013 року він став добровольцем української армії та в квітні наступного року був поранений. Після одужання продовжив службу прикордонником. Загинув молодший сержант - навідник-оператор БТР Максим Закопайло в селі Сизе, Станічнолуганского району Луганської області 16 липня 2014 року. Він разом із загоном бійців відбив атаку терористів, але, потрапивши в засідку, продовжив бій, прикриваючи друзів», - розповіла Надія Заїка.

Вшанувати подвиг Максима Закопайла прийшли його рідні: мама, сестра, дідусь і бабуся. Герою виповнилося всього 24 роки.