Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Факти торгівлі людьми не слід замовчувати. Вадим Глушко

Факти торгівлі людьми не слід замовчувати. Вадим Глушко

28 вересня під керівництвом т.в.п. заступника голови ХОДА пройшло засідання обласної Координаційної ради з питань сім'ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім'ї та протидії торгівлі людьми.

У ході засідання основна увага була приділена питанням реалізації Державної цільової соціальної програми протидії торгівлі людьми на період до 2015 року та здійснення заходів з попередження проявів торгівлі людьми.

За словами Вадима Глушка, дуже важливо не замовчувати цю проблему, щоб кількість обізнаних людей зростала, а жертв торгівлі людьми було якомога менше.

«У рамках профілактики з початку року в Харківській області було проведено 308 інформаційно-просвітницьких заходів. Також велика роль у недопущенні цього явища належить просвітницькій роботі, яку проводять центри зайнятості. Працевлаштування молоді та організація перекваліфікації безробітних - це також шлях до запобігання торгівлі людьми», - зазначив Вадим Глушко.

За даними правоохоронців, у цьому році виявлено 14 фактів торгівлі людьми. 21 особу в кримінальних провадженнях визнано потерпілою. При цьому, як зауважують учасники Координаційної ради, наразі трудова експлуатація вийшла на перше місце, потіснивши сексуальну. Також фахівці відзначають низькі показники зі встановлення статусу жертви торгівлі людьми (з початку року - тільки 2 особи).

«Особа, яка вважає себе потерпілою, має право на отримання від держави певних послуг. Мова йде про медичні, психологічні, інформаційні послуги, отримання фінансової допомоги і т.д. Проте постраждалі, як правило, замикаються в собі і не звертаються до громадських чи державних соціальних органів. Наше завдання - знайти людину і надати необхідну їй допомогу, адже замовчувати проблему торгівлі людьми означає залишити її без вирішення», - зазначила начальник управління організації соціальних послуг Департаменту соціального захисту населення ХОДА Ганна Левкіна

Також на засіданні приділили увагу роботі соціальних служб з попередження насильства в сім’ї в районах та містах області. Говорячи про насилля в сім’ях, фахівці відзначили, що зараз кількість постраждалих може збільшитися в рази. Це може статися через те, що в демобілізованих учасників АТО, людей, які пройшли війну, може розвинутися посттравматичний синдром, а також інші психологічні розлади. За словами психологів, цього не треба боятися, але необхідно бути готовими до надання якісної психологічної допомоги.

Професійні психологи, голова Харківського відділення Всеукраїнського благодійного фонду допомоги жертвам насилля Ірина Романова та голова Харківської благодійної громадської організації «Дім людини» Ольга Кадишева наголошують: якщо людина звертається до психолога за допомогою, це свідчить про її високу культуру.